Građani Sarajeva žele narodnu čitaonicu nazad: Vijećnica je naša

Radiosarajevo.ba
Građani Sarajeva žele narodnu čitaonicu nazad: Vijećnica je naša
Građani Sarajeva u subotu su odlučili krenuti u akciju vraćanja narodne čitaonice u Vijećnici građanima s parolom "Vijećnica je naša".

"Danas smo zajedno s Jedan grad, jedna borba otvorili/e Narodnu čitaonu u Vijećnici! Nakon pola sata čitanja u predvorju, jedinom preostalom nekomercijalnom dijelu Vijećnice - izbačeni/e smo ispred zgrade, od policije i securitya u Vijećnici. Izbačeni/e smo sa riječima da ne možemo čitati na stepenicama, i da to nikako nije mjesto podobno za čitanje", navele su Dobre Kote nakon akcije u subotu.

Zgrada nekadašnje Narodne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, poznata kao Vijećnica, prije rata pripadala je svim građanima. Gradska uprava Sarajeva, kada je Vijećnica postala biblioteka 1949. godine, zgradu je time darovala cijelom bh. društvu.

Prije rata u njoj je vrilo kao u košnici – tragalo se za knjigama i dokumentima, čitalo se, izučavalo, u holu se sretalo i diskutovalo. Pripadala je svima koji su u nju dolazili.

"Kada je spaljena 1992. godine, vjerovali smo da ćemo je jednog dana ponovo ugledati i da će za nas opet biti ono što je i bila – riznica znanja otvorena za sve. Međutim nakon obnove i otvaranja,u Vijećnicu se useljava uprava Grada Sarajeva i njom potpuno raspolaže. Korištenje prostora se potpuno i sramotno komercijalizira", navode Dobre Kote.

Simbol grada tako je u potpunosti otuđen od Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine. Neformalna društveno-politička organizacija Jedan grad, jedna borba i pokret Dobre Kote su pokrenuli/e NARODNU ČITAONU u kojoj će građani čitati sami, svi zajedno, jedni drugima, u sebi ili naglas, u kojoj će se družiti, razgovarati, s knjigama i jedni s drugima, i sve to za ostvarenje ciljeva:

• Otvaranje Vijećnice za besplatne posjete jedan dan u sedmici.
• Otvaranje zajedničke čitaonice unutar Vijećnice. Zajednička čitaonica treba da pripada svima – po namjeni, načinu korištenja i upravljanja.

Zajednička čitaonica treba da se sastoji iz prostorije za čitanje i prostorije za održavanje različitih manjih skupova (radionica, seminara, sastanaka, čitanja i sl). Skupove će moći organizovati bilo koji pojedinac ili grupa (formalna ili neformalna), u nekomercijalne svrhe, bez naknade, uz prihvatanje uslova i principa korištenja.

Svoj zahtjev uputili su i aktuelnom gradonačelniku Sarajeva Ivi Komšiću, te Gradskom vijeću.

 

narodna_citaonica_vijecnica_dobre_kote_fb.jpg - Građani Sarajeva žele narodnu čitaonicu nazad: Vijećnica je naša

Facebook: narodna_citaonica_vijecnica_dobre_kote_fb.jpg

NARODNA ČITAONA JE OTVORENA:
Svakog utorka od 17:00 do 19:00
Svake subote od 11:00 do 13:00
u predvorju NAŠE Vijećnice

Pravila rada:
Narodna čitaona radit će u duhu zajedništva, solidarnosti, uzajamnog poštovanja, čuvanja i očuvanja zajedničkog naslijeđa, a za dobrobit Vijećnice i cijelog društva, s legitimnim ciljem vraćanja onoga što je NAŠE.
U čitaoni su dobrodošli/e svi/e oni/e koji/e prihvataju ovo pravilo!
Dođite, donesite knjige, dobre namjere i volju da vratimo što je NAŠE.
Jedan grad, jedna borba Dobre kote

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije