Uskoro prodaja Doma penzionera u Nedžarićima, vrijednost 13,4 miliona KM

J. Ć.
Uskoro prodaja Doma penzionera u Nedžarićima, vrijednost 13,4 miliona KM
Radiosarajevo.ba / Dom penzionera u Nedžarićima
Vlada FBiH je u augustu prošle godine zadužila Federalni zavod PIO da, zajedno s Općinom Ilidža, pokrene postupak prodaje zgrade Doma penzionera u sarajevskom naselju Nedžarići s ciljem da na ovaj način budu osigurana novčana sredstva za penzije.

Procijenjena vrijednost ovog objekta tada je iznosila oko 20 miliona KM.

Vlada FBiH dala je prethodnu saglasnost Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje da pokrene postupak prodaje četiri stambene jedinice u Sarajevu. Prodaja će biti izvršena putem Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine na osnovu posebnog ugovora s Federalnim zavodom PIO.

Iz Federalnog zavoda za PIO kazali su za portal Radiosarajevo.ba da je Općina Ilidža saglasna s postupkom prodaje.

"Trenutno smo u proceduri donošenja potrebnih odluka koje će ići na potvrđivanje na Vladu FBiH", kazali nam u PIO-u i dodali da će prodaja biti izvršena putem aukcije.

"Procijenjena vrijednost objekta iznosi 13.366.389,70 KM i ispod te cijene se neće ići", dodali su.

Općina Ilidža, na čijoj se teritoriji nalazi Dom penzionera, je zahtijevala da se riješe imovinsko-pravni odnosi, te da se Općini isplati određena naknada - vezano za pomenuti predmet.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu nekadašnji Dom penzionera u sarajevskom naselju Nedžarići je uništen, a izgrađen je neposredno prije agresije.

Danas je okupljalište beskućnika, skitnica i ovisnika, te dom za pse lutalice i deponija smeća pretvorena u leglo zaraze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije