Uloženo 37.700 KM za nove staze i stepenište Čobanija - Put Mladih muslimana

Radiosarajevo.ba
Uloženo 37.700 KM za nove staze i stepenište Čobanija - Put Mladih muslimana

Radnici građevinske firme „Sela“ su od aprila ove godine, kako su započeli sa radovima na izgradnji prisutne staze i stepeništa koji će povezivati ulicu Čobanija i Put Mladih muslimana (Mjesna zajednica „Skenderija-Podtekija“), do sada uspjeli završiti oko polovinu posla.

"Tokom realizacije ovog projekta pratilo nas je uglavnom kišno vrijeme što je nama otežavalo radove. Pred radnike dodatni napor predstavlja strmina terena te nemogućnost pristupa mehanizacije, stoga sve radove obavljamo ručno. Nakon što smo očistili planiranu trasu, krenuli smo sa iskopima i izgradnjom novog betonskog stepeništa i potpornog zida kako bi spriječili obrušavanje zemlje", objasnio je Mesud Zimić, šef gradilišta građevinske firme „Sela“.

Finansijer projekta je Općina Centar koja je za ovu namjenu iz svog budžeta izdvojila iznos od gotovo 37.700 KM, dok je za nadzor zadužena firma „Coning“ iz Sarajeva.

Prema predmjeru i predračunu radova na ovom lokalitetu je, osim izgradnje novog stepeništa ukupne dužine 65 metara, planirana ugradnja drenažnih cijevi za odvodnju podzemnih i površinskih voda, koje će biti spojene na gradsku odvodnu mrežu. Također je planirano na kraju radova, duž novog stepeništa, postavljanje nove rukohvatne ograde.

Sa realizacijom projekta izgradnje ove pješačke komunikacije lokalnom stanovništvu biće lakša svakodnevna komunikacija.

Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, koja realizuje ovaj projekat, je pribavila potrebnu projektnu dokumentaciju i građevinsku dozvolu, dok je općinska Služba za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina završila sa procedurom rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na dijelu ovog zemljišta gdje je započela gradnja novog stepeništa i pješačke staze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije