Zbog novog nastavnog plana: Sindikat najavio peticiju za smjenu ministra Kazazovića

H. A.
Zbog novog nastavnog plana: Sindikat najavio peticiju za smjenu ministra Kazazovića
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo donijelo je odluku o izmjeni i dopuni nastavnog plana za osnovnu školu kojima je, između ostalog, povećan broj časova Matematike, a smanjen broj časova iz predmeta Moja okolina.

"Nastavni program za ove predmete će ostati u istom obimu, samo će se njegov sadržaj korigovati i bit će dostavljen svim osnovnim školama i drugim relevantnim institucijama. Odluka stupa na snagu odmah, a inicijativu za izmjenu nastavnog plana i programa resorno ministarstvo je pokrenulo na osnovu analiza realizacije i uporedne analize uspjeha učenika u posljednje tri godine", poručili su za Radiosarajevo.ba iz ovog ministarstva. 

Na odluku su negodovali iz  Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja i Vijeća roditelja Kantona Sarajevo.

Naime, u odluci se navodi da će učenici drugih i trećih razreda osnovne škole od sljedeće školske godine sedmično imati po četiri časa matematike, a po dva časa moje okoline. U petom zaredu uvodi se još jedan čas drugog stranog jezika, što je ukupno dva časa sedmično, dok se u šestom razredu broj časova drugog stranog jezika smanjuje na jedan sedmično.

U sedmom razredu uvodi se po jedan čas iz predmeta građansko obrazovanje koji je dosad bio u nastavnom planu devetog razreda, a po novom se u devetom neće izučavati.

Učenici osmog razreda umjesto dosadašnjeg jednog časa historije i biologije sedmično sada će imati po dva, dok će u devetom razredu dobiti i drugi čas Geografije u toku sedmice.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS-a Saudin Sivro za Radiosarajevo.ba kaže da su ovake izmjene i dopune nastavnog plana samo "igre nervama".

"Za 0 KM se ne može provesti nikakva kvalitetna reforma. Mi u Sindikatu želimo reforme u cijeloj BiH, ne samo u Sarajevu, niti mogu biti takve", poručuje Sivro.

Sivro ističe da će se u slučaju insistiranja povećanja normi nastavnom osoblju, pokrenuti peticija za smjenu ministra Elvira Kazazovića.

"Učiteljice, znam to provjereno, ako nisu stigle završiti gradivo iz matematike, ne prekidaju zbog časa moje okoline, već nastavlja gradivo koliko je potrebno. Učiteljice i učitelje ocjenjuju roditelji i djeca, da ima 'loših', oni ne bi istrajali godinama", poručuje Sivro.

Vijeće roditelja KS-a (VRKS) također je reagiralo na izmjenu nastavnog plana za devetogodišnju školu, te izražavaju protest, kako kažu, zbog činjenice da je donesena Odluka o izmjeni i dopuni nastavnog plana za osnovne škole bez njihovih stavova.

"Kratki rokovi za donošenje mišljenja i stavova (praktično 24 sata) su bespotrebni i samo mogu ići u prilog ishitrenim odlukama. Ako Ministarstvo ne ispoštuje stavove VRKS-a smatrat ćemo da Vijeće nije ni konsultirano po ovom pitanju.

Za izmjenu nastavnih planova potrebna je posebna analiza i parcijalna rješenja ne doprinose razvoju i unapređenju odgojno-obrazovnog procesa", kazali su iz Vijeća roditelja KS-a i dodali: 

"Upoređujući nastavne planove proizašle iz okvirnih nastavnih planova analiziranih i donesenih prilikom uvođenja devetogodišnjeg obrazovanja, rađenih na nivou FBiH i najnoviji prijedlog nastavnih planova, dolazi se do zaključka da se kontinuirano vrši povećanje časova, bez prethodno urađenih analiza i dokaza opravdanosti za njihovo uvođenje. Ovakav način uvođenja bilo kakvih promjena, bez prethodnih analiza, studija i istraživanja postojećeg stanja, koje bi dale smjernice za dalje reforme su ishitrene i neopravdane, a ne donesene na osnovu stručnih i ozbiljnih zaključaka".

Detalji novog nastavnog plana u KS

Nastavni_plan_obrazovanje_KS.png - Novi nastavni plan u KS, protest Sindikata i Vijeća roditelja

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije