Elektronske zdravstvene knjižice u KS-u do kraja juna

S. H.
Elektronske zdravstvene knjižice u KS-u do kraja juna
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Građani Sarajeva će do kraja juna dobiti elektronske zdravstvene knjižice koje su nakon greške prilikom štampanja povučene iz upotrebe.

"Dobavljač elektronskih zdravstvenih legitimacija će do kraja juna isporučiti Zavodu zdravstvenog osiguranja nove legitimacije umjesto onih koje su pogrešno odštampane i podijeljene osiguranicima", rekli su za Radiosarajevo.ba iz ovog Zavoda.

Zamjena elektronskih zdravstvenih kartica trebala je biti izvršena još krajem marta, no taj rok je probijen jer su iz Zavoda tražili mišljenje Federalnog ministarstva za zdravstvo o ispravnosti izgleda kartice koju treba poslati u štampu, kao i dizajna iste, iako oni nisu zakonom ovlašteni davati mišljenje o elektronskim legitimacijama koje se izdaju na nivou kantona.

Početkom ove godine Zavod je građanima Sarajeva podijelio približno 20.000 elektronskih zdravstvenih knjižica nakon čega je na njima uočena tehnička greška koja se odnosi na izgled "grba Kantona Sarajevo", zbog čega je obustavljena isporuka istih.

Dobavljač Bamcard preuzeo je odgovornost za nastalu tehničku grešku.

Prilikom preuzimanja elektronskih knjižica građani su iste plaćali po 2 KM, no obećano je da će knjižice biti zamijenjene bez naknade.

"Osiguranici koji su ranije preuzeli elektronske legitimacije neće imati nikakvih dodatnih troškova, a iste će im biti uručene bez naknade", rekli su za naš portal iz ovog Zavoda. 

Nakon što su objavljeni spiskovi građana kojima su odštampane elektronske zdravstvene knjižice, na šalterima Zavoda nastale su velike gužve.

"Odmah nakon spomenute isporuke Zavod će iznaći najbolji mogući način da osiguranicima dostavi legitimacije i izvrši zamjenu ranije izdatih legitimacija", rekli su iz ove institucije.

Prva prednost ove knjižice je da je ne morate ovjeravati. Na taj način će se smanjiti nepotrebne gužve. Prednost elektronskih knjižica kako je ranije najavljivano ogledat će se i u efikasnijem naručivanja pacijenata, prijenosu podataka u samom zdravstvenom sistemu te izdavanju elektronskog recepta.

Oni koji budu uplaćivali zdravstveno, automatski će produžiti ovjeru na zdravstvenim karticama. Građani će na internetu moći sami provjeravati da li je njihova knjižica ovjerena ili nije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije