Deveta transverzala: Počela izgradnja mosta preko željezničke pruge

Radiosarajevo.ba
Deveta transverzala: Počela izgradnja mosta preko željezničke pruge
Izgradnja 9. transverzale od velikog je značaja za općinu Novi Grad i grad Sarajevo. Bit će to najkraća veza za kretanje vozila iz pravca naseljenih mjesta s desne strane Miljacke prema Alipašinom Polju i dalje prema centru grada i Ilidži.

Nakon što je završena prva faza 9.  transverzale, saobraćajnice koja će povezivati dva dijela općine Novi Grad, prije dva dana počela je izgradnja mosta preko željezničke pruge. Trenutno se vrši postavljanje šipova, odnosno nosača stubova mosta koji se gradi, a čija je vrijednost oko 7 miliona konvertibilnih maraka.

Radove je danas obišao načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima i predstavnicima izvođača radova.  

Općina je sada podijeljena željezničkom prugom na dva dijela, i to stvara velike saobraćajne gužve naročito posljednjih godina kako se u Sarajevu povećava broj automobila. Njenom izgradnjom u velikoj mjeri će se riješiti taj problem u općini Novi Grad, a prije svega naselja Boljakov i Buča Potok, Briješća i ostalih naselja koja prilikom prelaska u drugi dio grada imaju puno problema, naročito u jutarnjim i popodnevnim špicama.

izgradnja_cesta.jpg - undefined

Foto: Općina Novi Grad

„Konačno se došlo u fazu da se krene sa izgradnjom mosta. Bilo je dosta komplikovano završiti  projektantsko rješenje obzirom da se radi o mostu preko željezničke stanice gdje ima šest kolosjeka željezničke pruge, kao i obezbjediti finansijska sredstava, koja su najvećim dijelom osigurana putem Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo. Općina je koordinirala aktivnosti oko izdavanja građevinske dozvole, pripreme projekata, rješavanja imovinsko-pravnih odnosa itd.“, izjavio je načelnik Efendić.

Dodao je da je prva faza projekta od ulice Džemala Bijedića prema Boljakovom Potoku završena, te da je u toku izrada idejnog projekta za kružni tok koji će se u sklopu 9. transverzale graditi u Boljakovom Potoku, a koji predviđa da kružni tok, umjesto na nasipu, bude na stubovima i da se prostor ispod njega može koristiti dijelom kao trg, dok bi u drugom dijelu bio smješten jedan broj poslovnih objekata.

Planirano je da se kompletna saobraćajnica završi u narednoj godini, a ukupna vrijednost projekta je nešto manja od 15 miliona KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije