Dom u Buča potoku uskoro nudi smještaj školarcima koji posjećuju KS

Radiosarajevo.ba
Dom u Buča potoku uskoro nudi smještaj školarcima koji posjećuju KS
FOTO: TVSA / Đački dom u Buča potoku
U toku su radovi na obnovi nekadašnjeg đačkog doma u Buča Potoku.

Planirano je da do septembra budu završeni. Ovaj dom, nakon obnove i opremanja, bit će Dom prosvjetnih radnika Kantona Sarajevo, piše TVSA

Dom će prije svega služiti djeci koja dolaze u posjetu KS-u gdje će moći spavati po veoma niskim cijenama. 

"Ovo je prvi put da osnovci i srednjoškolci koji dolaze u Sarajevo na ekskurzije ili posjete gradu mogu biti smješteni u jedan ovakav objekt", ističe direktor javne ustanove studentski domovi, te dodaje da su spremni dio prostora ustupiti djeci koja u Srebrenici i Konjević - Polju pohađaju instruktivnu nastavu iz bosanskog jezika. 

"Mi možemo uzeti djecu od ponedjeljka do petka, djecu povratnika, da borave ovdje, da spavaju i jedu kod nas pod nadzorom vaspitača, da odlaze u školu, i da ih petkom vratimo roditeljima u mjesto stanovanja“, govori Tarik Curić, direktor JU Studenski centar.

 Kapacitet doma je 160 mjesta. Trenutno su u toku radovi na čišćenju i uklanjanju starog pločastog namještaja.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS-a izdvojilo je 135 hiljada maraka za nabavku inventara. Uskoro bi trebao biti raspisan tender za nabavku namještaja ali i drugih sadržaja potrebnih da bi objekat što prije bio stavljen u funkciju.

Nove radnike neće primati, a 270 uposlenika Studentskog centra bit će raspoređeno u ovaj dom. Objekat će služiti  i prosvjetnim radnicima u kojem će besplatno moći obavljati svakodnevne poslove. Uzme li se u obzir da objekat ima pet kongresnih sala, biće to dom po evropskim prosvjetno - pedagoškim standardima.

Tih pet kongresnih sala služiće našim prosvjetnim radnicima iz KS-a za svakodnevne seminare, koje oni sada plaćaju po hotelima veoma skupo. Sad će to biti besplatno, pojašnjava Curić.

Resorno ministarstvo donijelo je odluku da dom, za početak,  bude oslobođen plaćanja kirije i režija. Za Studentski centar ovdje nema poslovnog rizika, ističe Curić te navodi da je osnovni cilj staviti objekat u opštedruštvenu funkciju, prenosi TVSA

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije