Ministrica Dautbegović: Putem Programa javnih radova zaposlit ćemo 386 osoba

L. K.
Ministrica Dautbegović: Putem Programa javnih radova zaposlit ćemo 386 osoba

Vlada Kantona Sarajevo (KS) je 23. aprila održala 120. vanrednu sjednicu na kojoj je, na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice i Službe za zapošljavanje KS, utvrdila Program mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo za tekuću godinu.

Za primjenu ovih mjera osigurana su finansijska sredstva koja iznose 3.258.376 KM. U okviru realizacije pomenutog programa mjera planirana je provedba sedam ciljanih programa.

Ministrica za rad socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice – Amela Dautbegović je za Radiosarajevo.ba pojasnila o kojim se mjerama radi i šta one donose građanima Kantona Sarajevo.

“Prva mjera je Program javnih radova kojom će se uposliti 386 nezaposlenih osoba na dva mjeseca. Program javnih radova je potreban svake godine jer je sezona građevinskih radova, treba se grad urediti i slično. Svake godine imamo i program sufinansiranja, zapošljavanja pripravnika jer se mora ljudima dati mogućnost da odrade pripravnički staž. Ta se mjera zaista treba odraditi svake godine”, navela je ministrica Dautbegović.

Na pitanje kojim programom je najzadovoljnija, ministrica je odgovorila: “Vrlo važna mjera je „Trgovac pojedinac“ za 250 ljudi, gdje se radi o ljudima koji rade po pijacama ili tržnicama. Zbog svih dažbina koje imaju i koje mogu biti negativne po njih, mi im pomažemo putem Službe za zapošljavanje i omogućavamo ljudima da mogu nastaviti normalan rad. Vjerujte svaki građanin bi osjetio da nam pijace ne rade. U kontinuitetu ćemo donositi ovu mjeru dok se ne nađe bolje rješenje za ljude koji se bave tim poslom.”

Ministrica napominje da je svaka mjera bitna: “Važna je i mjera dokvalifikacije i prekvalifikacije za 82 nezaposlene osobe za poznatog poslodavca. Mi inače usko sarađujemo sa Službom za zapošljavanje i imamo tijesnu saradnju s Ekonomsko-socijalnim vijećem Sarajevo i s Udruženjem poslodavaca Kantona Sarajevo koji iskazuju potrebu za prijem novih radnika i uvijek su raspoloženi za pomoć pri prekvalifikaciji i dokvalifikaciji ukoliko nemamo na evidencijama Službe za zapošljavanje takav kadar.”

Navodi i mjeru Klub za traženje posla za 1.000 nezaposlenih osoba, što je novina koju treba unaprijediti te će putem zakonskih odredaba to detaljnije i regulirati.

Upitali smo ministricu Dautbegović o nedavno objavljenom izvještaju Centra civilnih inicijativa  gdje iznose informacije da raste broj zaposlenih.

“Mislim da smo mi uspjeli ovim mjerama povećati zaposlenost, sjećam se zatečenog stanja. Naš resor se suočavao s problemima kada sam došla na ovu poziciju. Počela sam obnašati ovu dužnost sedam dana nakon što se desio onaj nemili slučaj samoubistva dječaka Mahira Rakovca, gdje se radilo o djeci u sukobu sa zakonom i maloljetničkom prestupništvu. Tada je to bio alarm i uradili smo mjeru, a radimo je već treću godinu, koja se zvala 100 plus, pa poslije 105 plus, gdje smo 105 psihologa, socijalnih radnika i pedagoga rasporedili po srednjim školama, koji su radili na prepoznavanju djece u riziku.”

“Ima zaista puno tih mjera koje postaju primjetne tek nakon nekog vremena. S tom mjerom smo napravili veliki korak jer smo taj kadar zaposlili, a donijeli smo i program za doktore, za asistente, za zlatne značke i stalno nešto unapređujemo na tom polju.”

Napominje da insistiraju na tijesnoj vezi s poslodavcima, da slušaju njihove prijedloge: “Ako nemamo s njima saradnju, ne možemo imati kvalitetne rezultate. Moramo znati analizu tržišta rada s obrazovanjem i upisnim kvotama, trebamo kadar koji se može odmah zaposliti poslije školovanja, da nam ostanu ovdje, a ne da idu vani. Dugotrajan je to proces ali mi se trudimo da se rezultati vide.”

Uskoro će Ministarstvo insistirati da se u procedure stavi Zakon o socijalnom stanovanju jer to Kanton nema. “Taj Zakon je nama neophodan i moram reći da je to velika stvar koja ide u prilog građana našeg Kantona”, rekla je za kraj ministrica Dautbegović, navodeći i da će se u narednom periodu baviti aktivnim i neaktivnim tražiteljima posla jer to moraju tačno definisati i propisati da bude jasno svakom građaninu šta to znači.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije