Čengić učestvovao u akciji čišćenja izletišta Barice i istakao važne činjenice

4
Radiosarajevo.ba
Čengić učestvovao u akciji čišćenja izletišta Barice i istakao važne činjenice
Foto: Facebook / Irfan Čengić

Načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Irfan Čengić pridružio se akciji čišćenja izletišta Barice povodom 22. aprila - Dana planete zemlje.

"Iskoristio bih ovu priliku da istaknem nekoliko činjenica o ovom lokalitetu:

Trenutno je raspisan tender za rekonstrukciju ceste od Sedrenika do Barica, projekta koji se trebao realizovati još 2018. godine. Ovaj projekat finansiraju Direkcija za ceste Kantona Sarajevo, Vlada Federacije BiH i Općina Stari Grad Sarajevo.

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Lokalitet Barica je izvan provedbeno-planske dokumentacije, odnosno nema usvojen Regulacioni plan, kao detaljni planski dokument. Navedeno podrazumjeva da je za gradnju, a prije izdavanja odobrenja, potrebno pribaviti stručno mišljenje Zavoda za planiranje i razvoj Kantona Sarajevo. Dakle, odluku ne donosi Općinski načelnik, kako su to neki tvrdili, iz neznanja ili iz zle namjere. Zakonski propisi su jasni, Općinski načelnik nema nadležnost da izdaje odobrenja na ovom lokalitetu samostalno, bez stručnog mišljenja navedenog Zavoda, ali i Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa.

Većina imovine na Baricama je privatna ili pod upravljanjem Sarajevo šuma, što zna svaki lokalac ili bilo ko ozbiljan. Općina skoro i da nema imovine na ovom izletištu. Općinskom imovinom raspolaže Općinsko vijeće, a ne načelnik, u skladu sa Zakonom o stvarnim pravima FBiH. Navedenim Zakonom je propisano da se imovina može prometovati, uz prethodnu Odluku Općinskog vijeća, putem javnog oglasa uz provođenje licitacije. Navedenim se sprječava pogodovanje pojedincima, te isto nije u nadležnosti Općinskog načelnika.

Više od 100 volontera se udružilo za čišćenje poznatog sarajevskog izletišta

Više od 100 volontera se udružilo za čišćenje poznatog sarajevskog izletišta

Općina, Vlada KS i Vlada FBiH sprema investicioni ciklus, oko 7 miliona KM, na potezu kasarni "Mustafa Hajrulahović Talijan", "Pašino brdo" i izletišta Barice. Sve za saobraćajnu infrastrukturu, sportsko-rekreacijski sadržaj i kulturu sjećanja. Ovo će predstavljati najozbiljnija ulaganja ikada u ovaj lokalitet.

Mnogo ljudi me pitalo zašto ne radi "Park prijateljstva". Tim parkom upravljaju KJP Sarajevo-šume. Nakon niza sastanaka i poziva, te nakon što je Općina istakla interes da preuzme upravljanje ovim lokalitetom i dalje nismo naišli na razumijevanje i pozitivno mišljenje tog javnog preduzeća. Mi smo već sada spremni preuzeti upravljanje i srediti lokalitet za predstojeću ljetnu sezonu.
Sa GSS Trebević i Turističkom zajednicom KS planiramo označiti sve staze na ovom lokalitetu. Grad Sarajevo sprema projekat "Sarajevo viewpoint" na ovom izletištu, te će imati punu podršku Općine", naveo je Čengić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije