Kolika je minimalna kirija za stan: Evo kako se trenutno kreću cijene nekretnina u Sarajevu

7
Radiosarajevo.ba
Kolika je minimalna kirija za stan: Evo kako se trenutno kreću cijene nekretnina u Sarajevu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Zgrade u Sarajevu

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini rapidno raste, što dovodi do značajnog porasta cijena najma, ali i cijena kvadrata stanova i kuća.

Ovaj trend poskupljenja nekretnina rezultat je kontinuiranog rasta cijena posljednjih godina. Cijene iznajmljivanja stanova variraju ovisno o lokaciji i površini nekretnine. Tako se za jednosoban stan izdvaja i do 500 KM, dok su cijene luksuznijih stanova premašile i 1500 KM.

U glavnom bh. gradu, nemoguće je pronaći jednosoban stan jeftiniji od 350 KM, dok su dvosobni stanovi prosječno u rasponu od 450 do 2000 KM. Slične su cijene i u drugim gradovima poput Banje Luke, Mostara, Bijeljine i Brčkog, gdje su cijene također znatno porasle.

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Sve veća podrška: Još jedna zemlja objavila da je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Rast cijena najma stanova osjetan je i u Istočnom Sarajevu, što je djelomično uzrokovano i blizinom glavnog grada. Stanovi su teško dostupni po cijenama nižim od 400 KM, piše Crna Hronika.

Uprkos rastu cijena, potražnja za nekretninama ostaje visoka, što pokazuju statistički podaci. Broj prodanih novih stanova u četvrtom tromjesečju 2023. godine u odnosu na prethodne godine porastao je za 23,6 posto, dok je u odnosu na prosječan broj prodanih novih stanova u 2022. godini porastao za 75,1 posto.

Cijene stanova u novogradnji i starogradnji variraju ovisno o lokaciji, ali se u svim većim gradovima kreću u visokom rasponu. Agenti za nekretnine zaključuju da do pada cijena nekretnina u skorije vrijeme sigurno neće doći, te se očekuje daljnji rast cijena na tržištu nekretnina u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije