Kupoprodaja stana bez stresa: Kako sigurno odabrati agenciju za nekretnine u BiH?

1
Radiosarajevo.ba
Kupoprodaja stana bez stresa: Kako sigurno odabrati agenciju za nekretnine u BiH?
Foto: Pexels / Kupovina nekretnine / Ilustracija

U današnjem dinamičnom društvu, korak ka sopstvenom domu predstavlja jedan od najznačajnijih trenutaka u životu.

Kupovina stana ili kuće zahtijeva pažljivu pripremu, istraživanje i donošenje ključnih odluka. U ovom vodiču, istražićemo brojne aspekte procesa kupovine stana, pružajući vam korisne smjernice i savjete kako biste olakšali ovu važnu životnu odluku.

Naravno, među najčešće postavljenim pitanjima su ona o kretanju cijena na tržištu nekretnina - da li će cijene padati ili rasti, da li je pravo vrijeme za prodaju ili kupovinu nekretnina, kako utvrditi realnu vrijednost nekretnine, kako profitirati i, ono koje se čuje najčešće - da li mi za ove stvari treba agencija za nekretnine i ako da koja?

Prvi korak u procesu kupovine stana je jasno definisanje vaših ciljeva i prioriteta. Razmislite o veličini stana, lokaciji, budžetu i dodatnim pogodnostima koje želite. Ovo će vam pomoći da suzite izbor i fokusirate se na ono što vam je zaista važno. Naredni korak je realna procjena vaših finansijskih mogućnosti. Kako biste bili spremni na ovaj korak, istražite trenutne kamatne stope, razmotrite kreditne opcije i odredite koliki iznos možete izdvojiti za mjesečnu otplatu stambenog kredita.

Kupovina nekretnine / Ilustracija
Foto: Pexels: Kupovina nekretnine / Ilustracija

Zašto angažovati agenciju prilikom prodaje ili kupovine nekretnine?

Prodavcima je uvijek jedini cilj postići što je moguće veću cijenu pa je subjektivno gledajući uvijek prodaju „jeftino“ dok s druge strane kupci prilikom kupovine gledaju da što jeftinije kupe nekretninu, što je u oba slučaja prirodan proces u kupoprodaji. Na kraju i prodavac i kupac imaju isti cilj, a to je da prodavac proda odnosno kupac kupi tu nekretninu.

U kupoprodajnom procesu obje strane mogu znatno profitirati angažirajući sigurnog i pouzdanog posrednika - agenciju za nekretnine.

Kako znati da li agencija posluje legalno?

Javna sredstva informisanja, oglasnici, a posebno društvene mreže preplavljeni su oglasima „certificiranih agenata“ i agencija koji pružaju uslugu posredovanja u prodaji ili zakupu nekretnina.

Pri odabiru agencije za nekretnine prije svega važno je provjeriti da li legalno posluju, jer svako nelegalno poslovanje predstavlja rizik. Agencija koja ispunjava zakonske uvjete za obavljanje djelatnosti posredovanja i posluje na području Federacije BiH, mora biti upisana u javno dostupni Registar posrednika kod Federalnog ministarstva trgovine. U tom Registru su upisani i certificirani agenti koji imaju ovlaštenje za rad na poslovima agenta posredovanja u prometu nekretnina.

Svaka agencija koja posluje u skladu sa zakonom obavezna je da zaključi ugovor o posredovanju s klijentima. To je osnov svake zdrave i ozbiljne saradnje. Takvim ugovorom se uređuju međusobni odnosi između posrednika dakle agencije za nekretnine i klijenata i takvim ugovorom su definisana prava, ali i obaveze agencije za nekretnine i ono što je najvažnije - šta klijenti dobivaju plaćanjem agencijske naknade.

Kupovina nekretnine / Ilustracija
Foto: Pexels: Kupovina nekretnine / Ilustracija

Kako odabrati agenta?

Kada se klijenti odluče s kojom agencijom žele surađivati najveću komunikaciju će ostvariti sa agentom koji će ih pratiti kroz cijeli proces kupoprodaje te je zbog toga od krucijalne važnosti da je agent stručan, educiran, pošten, posvećen i motiviran za obavljanje tog posla, jer se samo tako može dobiti kvalitetna usluga, uštedjeti vrijeme i novac.

Klijenti koji prodaju ili kupuju nekretnine nerijetko nemaju ni znanja ni vremena provjeravati  imovinsko pravnu dokumentaciju. Stručnog i edukovanog agenta uvijek prati notar i takav agent dobro je upoznat s cijelom procedurom i često su takva savjetovanja uključena u agencijsku naknadu. Kupoprodaja nekretnina jedan je od važnijih događaja u životu i u pravilu radi se o transakcijama visoke novčane vrijednosti te je nephodno znati da pogreške nisu dozvoljene u takvom procesu jer se radi o prodajama vlasništva na nekretninama.

Kada prodavac odluči da proda nekretninu najčešće se informira o cijenama koje su dostupne na oglasnicima ili od poznanika, ali koje nisu pouzdane. Odrediti i postaviti cijenu nekretnine najvažnija je stvar za dobru i brzu prodaju. Danas je lakše nego ikada doći do podataka o stanju na tržištu nekretnina putem interneta, raznih javnih registara i oglasnika, ali kako znati šta se od toga odnosi baš na vašu nekretninu? Šta sve te informacije znače za vas? Sve informacije koje su javno dostupne su dio statistike koja se mijenja. Upravo zbog toga je i u interesu kupca da se nekretnina koju on kupuje prometuje posredstvom agencije zbog najrealnije procjene tržišne vrijednosti.

Iskusan agent koji radi u agenciji sa dugogodišnjim poslovanjem dobro je informiran o kretanju cijena na tržištu te posjeduje znanja kako odrediti pravovaljanu tržišnu vrijednost nekretnine.

Kupovina nekretnine / Ilustracija
Foto: Pexels: Kupovina nekretnine / Ilustracija

Da li angažirati jednog ili više agenata?

Mnogi smatraju da je direktno pregovaranje prodavca sa kupcem transparentnije i da svako može najbolje sam zastupati vlastite interese. Imajući agenta koji posjeduje dobre vještine pregovaranja, a koji posreduje u procesu kupoprodaje, međusobna interakcija prodavca i kupca svedena je na minimum jer agent pristupa poslu s manje emotivnim i subjektivnim razlozima što mu pomaže da objektivnije i jasnije sagleda situaciju i što na kraju za rezultat ima brzu realizaciju same transakcije na obostrano zadovoljstvo.

Prodavci se ponekad odluče angažirati više agenata za prodaju nekretnine jer smatraju da će tako brže prodati nekretninu i postići svoja očekivanja u pogledu cijene, ali se to u praksi pokazalo neproduktivno. Nekretnine koje prodaje više agenata često se dugo prodaju – ponekad vidimo da jednu nekretninu oglašava više agencija po različitim cijenama što kupcima ulijeva nepovjerenje jer im se čini da nekretnina ima neki problem pa je potrebno više posrednika da je proda. Kada je posao povjeren jednom agentu, odnosno agenciji, prije svega to dodatno motivira agenta da se posveti poslu i da uloži dodatnog truda i novca u marketing i prodaju, jer je njegova naknada izvjesnija uzimajući u obzir da naplatiti naknadu može tek po realizaciji kupopordaje, a s druge strane omogućava klijentu koji je angažirao tu agenciju i njenog agenta da ima bolji uvid u rad te agencije odnosno agenta.

Za kraj, najbitniji savjet jeste: provjerite legalnost agencije, stručnost i kompetencije agenta, jer ćete s takvim agentom ostvariti najveću komunikaciju, ostvariti zacrtane ciljeve i osjećati se najsigurnije tokom cijelog procesa kupoprodaje stana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije