Planirate kupiti nekretninu? Na ove stvari biste trebali obratiti pažnju - mnogi se prevarili

1
Radiosarajevo.ba
Planirate kupiti nekretninu? Na ove stvari biste trebali obratiti pažnju - mnogi se prevarili
Foto: Pixabay / Ilustracija/ Dnevni boravak

Kupovina nekretnine nije tako jednostavan proces kao što bi se nekima moglo činiti. Na svojoj koži to je osjetila i novinarka Jennifer Streaks, reporterka o privatnim finansijama na američkom portalu Business Insider, koja je po završetku postdiplomskog studija radila četiri godine, nakon čega je pomislila da je spremna za kupovinu nekretnine.

Imala je dio ušteđenog novca, provjerila je kreditnu sposobnost te od prijatelja dobila preporuku za agenta za nekretnine. Činilo joj se da će sve biti jednostavno, ali na kraju joj je trebalo šest mjeseci da završi cijeli proces i da napokon useli u novi dom.

Danas kaže da postoji nekoliko stvari za koje bi voljela da ih je znala unaprijed, a svoje iskustvo je podijelila kako bi pomogla onima koji tek planiraju ući u cijeli proces kupoprodaje. S obzirom na male razlike između tamošnjeg i našeg tržišta, njene smo savjete malo prilagoditi našim prilikama.

Naoružajte se strpljenjem: Duge kolone vozila na ovim graničnim prijelazima

Naoružajte se strpljenjem: Duge kolone vozila na ovim graničnim prijelazima

Maksimalan iznos

Ne morate kupiti nekretninu u punoj visini svoje kreditne sposobnosti. Ako to učinite, očekujte poprilično visok iznos mjesečne rate kredita.

Novi protesti mladih zbog subvencija za stanove u Sarajevu: Pročitajte njihove poruke

Novi protesti mladih zbog subvencija za stanove u Sarajevu: Pročitajte njihove poruke

Zbog toga, prije nego uopšte počnete tražiti stan ili kuću, odredite šta biste uopšte mogli priušiti na temelju onoga koliko biste bez prevelike žrtve mogli izdvajati svaki mjesec. Također, trebate znati da kupoprodaja cijena nije jedini trošak cijelog procesa.

Širok raspon troškova

"Nakon što sam kupila nekretninu, činilo mi se kao da sam svaki dan u periodu od otprilike tri mjeseca trošila novac samo da se smjestim", napisala je Jennifer Streaks, dodajući kako treba razmišljati i o troškovima selidbe, ali i o troškovima za razne potrepštine u domu, od kupatila i kuhinje. zbog toga svima savjetuje da osim za prednajam, ostave dio ušteđenog novca za trošenje i po useljenju u stan ili kuću.

Obilazak nekretnina

Nikada nemojte odustati od pregledavanja nekretnina i provjeravanja rade li svi sistemi ispravno.

"Tako mi je drago što to nisam učinila. Inspekcija kuće otkrila je problem s detektorom dima i sistemom prskalica. U slučaju požara sprinkler sistem ne bi radio", napisala je Jennifer Streaks.

Ilustracija/Prostorija

Obilasci sa stručnjacima mogu detektirati potencijalne probleme koji vas u budućosti mogu koštati puno novca.

Tekući troškovi održavanja

"Nisam mogla ni zamisliti koliko će koštati održavanje kuće. Od viših računa za režije do njege trave, sve se ubraja i nastavlja ubrajati", napisala je Jennifer Streaks.

Zaista, održavanje doma može biti skup i beskrajan zadatak, ali i to se podrazumijeva kad jednom postanete vlasnik nekretnine. O tom dijelu vlasništva, kaže Jennifer, premalo se govori. Zbog toga morate u obzir uzeti ukupne troškove posjedovanja kuće, ne samo otplaćivanja kredita.

Postavljanje pitanja

Nemojte se bojati postavljati pitanja tokom procesa kupovine kuće, bez obzira na to postavljate i pitanje o porezima, komunalijama, osiguranju, pa čak i sijeći stabla na vašem zemljištu. Bolje je postaviti sva pitanja koja vam padnu na pamet umjesto da ne razumijete neki aspekt procesa, javlja Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije