Žene u Švicarskoj će izaći na ulice i tražiti veća prava

Anadolija
Žene u Švicarskoj će izaći na ulice i tražiti veća prava
Foto: EPA-EFE / Štrajk žena u Švicarskoj

Žene iz svih sfera švicarskog društva u petak izlaze na ulice u mnogim švicarskim gradovima, u štrajk koji ima za cilj skrenuti pažnju na lošu reputaciju njihove zemlje u oblasti odbrane ženskih i porodičnih prava.

Rodna neravnopravnost: Žene i 1. maj

Uprkos visokom životnom standardu, Švicarska zaostaje za ostalim razvijenim zemljama po pitanju plaćanju rada žena i osiguranju spolne ravnopravnosti na radnom mjestu.

Ovo su prvi takvi protesti u zemlji nakon 28 godina, a žene će širom Švicarske u znak protesta napustiti radna mjesta i učestvovati u drugim oblicima protesta tražeći pravedniju platu, veću jednakost i kraj seksualnom uznemiravanju i nasilju na radnom mjestu.

Žene u BiH su diskriminisane u svim sferama života

Mnoge od njih će također, tražiti veću platu posebno za domaće radnike, nastavnike i njegovatelje, poslove koje obično obavljaju žene.

U znak protesta žene koje učestvuju u štrajku izbjegavat će kupovinu u prodavnicama i odlaske u restorane kako bi povećali ekonomski pritisak na vlasti u zemlji.

Slični protesti žena u Švicarskoj su održani 14. juna 1991. godine kada je na stotine hiljada žena napustilo radno mjesta kako bi osudili diskriminaciju nad ženama.

Prema zakonu u Švicarskoj, zabranjeni su diskriminacija na radnom mjestu, seksualno uznemiravanje i štite se žene od pristrasnih stavova i otpusta s posla zbog trudnoće, bračnog statusa ili spola.

Ipak, žene u toj zemlji se i dalje žale da zarađuju manje od muškaraca, da se redovno dovodi u pitanje njihova kompetencija, prema njima se ophodi snishodljivo i s paternalizmom na radnom mjestu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije