Zašto je Beč jedan od najčistijih gradova na svijetu?

Radiosarajevo.ba
Zašto je Beč jedan od najčistijih gradova na svijetu?
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo / Beč: Naši građani ispred državljana Turske, Srbije i Kosova
Beč ima jednostavan recept za uspjeh kad je u pitanju čistoća grada. Skoro deset godina ulicama glavnoga grada Austrije tzv. WasteWatcher nadzorni tim nadgleda odlaganje smeća.

Trenutno ih je više od 400 zaposlenih koji u uniformi ili civilu preuzimaju kontrolu kod svih vrsta zagađenja javnog prostora, ali i vode. Za odlaganje kabastog otpada na trotoare, bacanje opušaka od cigarete, nepodizanje psećeg izmeta, prosipanje ostataka hrane ili bacanje konzervi i flaša u vodu, WasteWatscheri izriču novčane kazne, pa čak i prijave nadležnim organima.

Prema novom zakonu, od narednog mjeseca, kazne će se kretati od minimalno 50 eura umjesto 36 eura, kako je to bilo prethodnih godina. U slučaju prijave, kazne mogu iznositi i do 2.000 eura.

"Naš cilj nisu maksimalne kazne, već maksimalna čistoća", izjavila je gradska vijećnica za okoliš Ulli Sima.

Od svog postojanja pa dosad, WasteWatcheri su obavili više od 55.000 dužnosnih obaveza, a njihovi uspjesi su itekako uočljivi.

Godišnje se u Beču odlaže oko 100 miliona opušaka u, za to, predviđene kante. Postoji više od 20.000 kanti u kojima se može baciti opušak od cigarete. Ilegalno odlaganje frižidera smanjeno je za čak 64 posto. Stanovnici imaju mogućnost, prilikom kupovine novog frižidera ili bilo kojeg drugog električnog uređaja, besplatno predati korišteni.

Ilegalno odlaganje kabastog otpada (poput namještaja) također je smanjeno za 41 posto. Taj otpad se besplatno može odlagati na mnogobrojnim deponijama na kojima se vrši i razdvajanje. Namještaj koji nije mnogo oštećen prodaje se jeftino na bazarima.

"Mnogobrojne deponije otvorene su od ponedjeljka do subote, a neke rade čak i nedjeljom", saopćeno je iz EUROCOMM-PR - Ured Grada Beča u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije