Veliki uspjeh Sarajevske filharmonije u Beču

Vesna Andree Zaimović
Veliki uspjeh Sarajevske filharmonije u Beču
/ Koncert Sarajevske filharmonije i solista u Beču
Prepuna dvorana bečkog Muth centra ujedinjeno je aplaudirala vokalnim solistima i orkestru Sarajevske filharmonije nakon koncerta povodom zatvaranja "Godine kulture BiH - Austrija 2016".

Predvođeni dirigenticom Samrom Gulamović, ovi vrhunski muzički umjetnici bili su pravi kulturni ambasadori, predstavivši program koji odslikava simfonijsko stvaralaštvo iz Bosne i Hercegovine. 

Mnoge od ovih kompozicija prvi put su izvedene pred publikom u Austriji. 

Koncert je započeo simfonijskom svitom Balkanophonia kasnoromantičarskog jugoslavenskog kompozitora Josipa Slavenskog . Uslijedila je uvertira i tri arije iz najpoznatije bh. opere Hasanaginica, Asima Horozića, koje su kao solisti otpjevali: Leonardo Šarić - bas, Amir Saračević - tenor i Adema Pljevljak Krehić - sopran, koja je nakon toga nadahnuto izvela i solo pjesmu istog kompozitora Akšam geldi.

Sopranistica Aida Čorbadžić sjajno je dočarala Sabah, jugoslavenskog kompozitora Petra Konjevića u aranžmanu Milana Jeličanina, a ovoj pjevačici pripao je zadatak da s Amirom Saračevićem zaključi koncert izvedbom tradicionalne božićne pjesme Radujte se, narodi u aranžmanu Julija Marića

Istaknimo još i prelijepe orkestarske obrade tri sefardske pjesme Ranka Rihtmana, izvrsnu izvedbu simfonijske poeme Probuđena kasaba Avde Smailovića, te upečatljivu sevdalinku Snijeg pade na behar, na voće u aranžmanu austrijskog dirigenta i kompozitora Ralfa Kirchera

Dirigentica Gulamović izvrsno je vodila orkestar i soliste, donijevši paletu muzičkih stilova koji dočaravaju multikulturalnost Bosne i Hercegovine u širem kontekstu Balkana. 

Mnogi među 700 posjetilaca ovog događaja, bili su dirnuti do suza izvedbom i odabranim programom. 

Zasluge austrijskog ambasadora

Do ovog koncerta zasigurno ne bi došlo, da nije bilo predanosti i entuzijazma Martina Pammera, trenutnog ambasadora Republike Austrije u Bosni i Hercegovini. Svoj mandat u punom je smislu posvetio unapređenju odnosa između naše dvije zemlje, u čemu kultura igra značajnu ulogu. Iz tih je razloga direktor Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić na početku koncerta uručio zahvalnicu ambasadoru Pammeru za njegov nesebičan angažman u promociji bosanskohercegovačke muzičke umjetnosti. 

Koncert je priređen u organizaciji Ministarstva za vanjske poslove Republike Austrije uz podršku Ministarstva za vanjske poslove Bosne i Hercegovine. Tim povodom na samom početku događaja, prisutnima se obratio i ministar Igor Crnadak, koji se zahvalio svima koji su doprinijeli protekloj Godini kulture BiH - Austrija. 

"Ovdje smo jer želimo da stavimo tačku na jednu zaista fantastičnu godinu, želim da kažem velika hvala, prije svega našem prijatelju ministru Sebastianu Kurzu, ambasadoru Pammeru i sekciji kulture pri Ministarstvu za vanjske poslove Austrije. Održano je preko 100 kulturnih događaja u preko 30 gradova u oba entiteta u BiH. Zaista doživljavamo jednu značajnu, intenzivnu kulturnu razmjenu kao šlag na tortu svemu drugom što inače predstavlja saradnju između naše dvije zemlje", istaknuo je Crnadak. 

Sporazum o kulturnoj suradnji

Među publikom na koncertu bili su brojni članovi bh. zajednice u Austriji koja danas predstavlja primjer dobro integrirane i uspješne useljeničke zajednice koja je pritom uspjela da zadrži svoj identitet. Preko 200.000 ljudi bh. porijekla danas živi i radi u Austriji, čineći tako važan društveni segment, ali i potencijalni pokretač razvoja i ekonomije u domovini. 

Ovaj koncert odslikava čvrske veze između Austrije i Bosne i Hercegovine koje traju već više od 130 godina. Kao jedan od trenutno najvećih investitora u BiH, Austrija i danas pokazuje želju da pomogne u razvoju naše zemlje.  

U tom smislu, treba posebno istaknuti da je uoči koncerta, u zgradi Ministarstva za vanjske poslove Austrije potpisan međudržavni Sporazum o suradnji na planu kulture, obrazovanja, nauke, sporta i maldih. Sporazum su potpisali ministar za vanjske poslove Austrije Sebastian Kurz i ministar za civilne poslove BiH Adil Osmanović. 

Za pet dana, u Baču će nastupiti još jedan uspješan muzički umjetnik iz BIH - Bartolomej Stanković, o čemu opširnije možete čitati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije