Bartolomej Stanković svirat će u dvorani slavnog kompozitora u Beču

V.A.Z.
Bartolomej Stanković svirat će u dvorani slavnog kompozitora u Beču
0 / Samir Fejzić, Martin Pammer, Asim horozić i Bartolomej Stanković; Foto: Halid Kuburović
Jedan od najboljih pijanista iz naše zemlje priprema se za važan koncertni događaj.

Visočanin Bartolomej Stanković već je internacionalno poznat kao majstor klavira, a uskoro će ga slušati i publika u Beču. 

Njegov koncert bit će kruna ovogodišnje kulturne saradnje između Republike Austrije i Bosne i Hercegovine, a desit će se u 5. decembra u  centru Arnold Shoenberg, koji je posvećen poznatom austrijskom kompozitoru. 

"S obzirom da sviram u njegovoj dvorani, koncert ću započeti Schoenbergovim kompozicijama, jer je to običaj. A nastavit će se predstavljanjem savremenih bosanskohercegovačkih kompozitora", rekao je Bartolomej Stanković. 

Selekcija koju je Stanković sačinio nosi naziv Balkan Madness, a iznimno je vrijedna jer predstavlja presjek najzanimljivijih kompozicija za klavir koje su stvarali bh. autori. 

"Posebno sam ponosan što će to biti prvi put da se ova djela izvode pred austrijskom publikom" ističe solista. 

Između ostalog, na programu su se našli kompšozitori 20. stoljeća Milan Prebanda, Vojin Komadina, Vlado MIlošević,  Josip Magrdić i MIlan Jeličanin,  te savremenici Asim Horozić, Samir Fejzić i kompozitori mlađe generacije Armen Škobalj, Dražan Kosorić i David Mastikosa.

Ovaj program je izuzetno zahtjevan i reprezentativan, a slušajući ga, s pravom se stiče se dojam da naša zemlja ima bogatu baštinu savremene muzike. Ideja za koncert potekla je od samog umjetnika, a nakon mnogo napisanih pisama i molbi, konačno je uspio da je realizira: 

"Već napočetku godine čuo sam za program kulturne saradnje između Austrije i BiH, te sam ideju da predstavim koncert poslao Ministarstvu civilnih poslova. No od njih nikada nisam dobio odgovor. Zahvaljujući ambasadoru Austrije Martinu Pammeru i Ministarstvu spoljnih poslova BiH, do realizacije koncerta će ipak doći , 5. decembra", kaže ovaj umjetnik. 

U rezidenciji Ambasade Austrije održana je prezentacija projekta Balkan Madness na kojoj je Stanković odsvirao nekoliko kompozicija, u nazočnosti autora Samira Fejzića i Asima Horozića, te uz domaćina ambasadora Pammera

Inače, program Balkan Madness nosi naziv po kompoziciji Samira Fejzića koja sadrži i jazz elemente. Virtuozne ruke i umjetnički senzibilitet Bartolomeja Stankovića ove će note na najbolji način predstaviti u evropskoj prijestolnici muzike. 

Sretno! 

 

Bartolomej Stanković (Zenica, BiH, 1988) je bh. pijanist i docent profesor na katedri za klavir Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Magistrirao je klavir u klasi prof. em. Pavice Gvozdić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2011. godine te nastavio postdiplomski  studij na pijanističkoj akademiji Steinway Academy u Veroni u klasi Federica Gianella, kod kojeg je uspješno završio pijanistički master studij 2012. godine.

Nakon koncerta u Beču, Stanković će 7. decembra nastupiti u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije