Odlazeći ambasador Ruggero Corrias u Sarajevu zasadio lipu

V. A. Z., F. Z.
Odlazeći ambasador Ruggero Corrias u Sarajevu zasadio lipu
Još jedno drvo zasađeno u sarajevskoj Aleji ambasadora, čuvat će uspomenu na jedan uspješan diplomatski mandat.

Ambasador Italije Ruggero Corrias odlazi iz naše zemlje, a ostat će zapamćen kao pojedinac koji je stajao iza mnogih uspješnih projekata. 

"Jedna uspomena koja će ostati zauvijek, na kojoj se zahvaljujem načelniku. U moje ime, ime moje supruge i moje djece, hvala Sarajevu. Ovo drvo će možda podsjećati vas na nas, ali nama nije potrebno drvo da bi zauvijek zadržali Sarajevo u srcu", rekao je Ruggero Corrias,  vidno tužan što odlazi it grada koji je zavolio.

"Ostavljamo u Sarajevu jedan dio našeg srca, ali ćemo Bosnu i Hercegovinu odnijeti s nama u Italiju. Ponosni smo na ono što smo dobili od vas i koliko smo pokušali da uzvratimo. U svim sektorima. Na političkom naravno, prvirednom. Postali smo drugi trgovinski partner Bosne i Hercegovine, odnosno drugi prijatelj Bosne i Hercegovine. Posebno smo ponosi na kulturnom planu.

Sjećanja nas vode do koncerta Milanske skale, koja je svirala na 20. godišnjicu završetka rata, pomirujući sve koji su bili prisutni na koncertu. U narednim mjesecima, u najbližoj budućnosti, naš cilj je da izgradimo u Sarajevu muzej Renza Piana za kolekciju savremene umjetnosti. Kolekcija Ars Aevi je jedan od dragulja na koji trebate biti ponosni. I politički establišment treba da shvati o kakvom je dragulju riječ", istakao je Corrias.

Ruggera Coriasa posebno će pamtiti kulturni radnici, s obzirom da je u protekle tri godine Italija s posebnom pažnjom ulagala u institucije kulture. 

Strategija razvoja kolekcije Ars Aevi i otvaranje Odjela za koncervaciju Zemaljskog muzeja neki su od uspješnih projekata koje je pokrenuo ovaj italijanski diplomata. 

Zvanični događaj kojim će se Corrias oprostiti od Sarajeva je večerašnji koncert Mitteleuropa Orchestra iz Palmanove, koji će na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu odsvirati koncert  "Najljepše melodije italijanskog filma". 

Poželimo ambasadoru uspješan nastavak karijere.  Arrivederci e grazie, hvala mu za napore koje je uložio u našoj zemlji.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije