Ruggero Corrias: Kultura je najmekši pristup do uspostave dijaloga

Radiosarajevo.ba
Ruggero Corrias: Kultura je najmekši pristup do uspostave dijaloga
Ambasador Italije u našoj zemlji ovih dana vodi intenzivne aktivnosti vezane za trajno unapređenje dviju kulturnih institucija - Zemaljskog muzeja i budućeg Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi.    

Ruggero Corrias je tokom vikenda bio domaćin predsjedniku Italije Sergiu Mattarelli, koji je bio počasni gost konferencije Brdo-Brijuni. Predsjednik Mattarela posjetio je sadašnji depo Ars Aevi, kao i novi Centar za konzervaciju i restauraciju, čije se svečano otvaranje očekuje u srijedu 1. juna.

Šta ova posjeta predstavlja u širem kontekstu, pitamo ambasadora Corriasa u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba.

Razgovarala: Vesna Andree Zaimović, Radiosarajevo.ba

Corrias: Predsjednik Matarella bio je počasni gost regionalnog summita Brdo-Brijuni koji se ovog vikenda održao u Sarajevu. Taj poziv je znak dodatnog priznanja, kako predsjedniku Matarelli, tako i cijeloj Italiji. Posjeta predsjednika imala je svoj multilateralni i bilateralni dio. Što se tiče summita, predsjednik je donio poruku kako ubrzati ostvarenje ciljeva summita. U susretu s tročlanim Predsjedništvom BiH podsjetio je na važnost zahtjeva ove zemlje za pripajanje EU. Podsjetio je na važnost koherentnosti s tim zahtjevom, što znači održati i ispoštovati odvijanje svih reformi koje Brisel zahtijeva u ostvarenju tog cilja. Kulture nije smjelo nedostajati tokom posjete predsjednika Matarelle. Gospodin predsjednik je, zajedno sa članovima predsjedništva BiH, istaknuo važnost restauracije Zemaljskoga muzeja. U depou Ars Aevi upriličen je susret s građanima Italije koji rade u Bosni i Hercegovini. Ovim primjerom istaknuo je važnost ove kolekcije smještene u Sarajevu, te ukazao na neke događaje koji su započeli u cilju izgradnje Muzeja savremene umjetnosti. Predsjedniku Matarelli posebno se dopala i šetnja starom gradskom jezgrom, koja je upriličena u nedjelju prijepodne.   

Radiosarejvo.ba: Otvaranje Centra za restauraciju pri Zemaljskom muzeju u Sarajevu je veliki projekt u koji je država Italija uložila mnogo novca, a Ambasada dosta truda. Šta je bio specifični motiv i cilj pokretanja ovog projekta? 

Corrias: Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine je dragulj, njegove kolekcije ne tiču se samo jednog dijela ili naroda ove zemlje, nego obuhvataju sve bitne historijske dragocjenosti koje se tiču cijele BiH. To je jedan od razloga zašto je talijanska vlada, kao i veliki broj drugih zemlja, među kojima su SAD i Austrija, usmjerili svoje napore na oživljavanje i restauraciju ove institucije. Nastojimo da na komplementaran način djelujemo u ostvarivanju ovog cilja. Italija doprinosi kroz sudjelovanje eksperata za restauraciju s obzirom na to da naša zemlja ima veliko iskustvo na ovom polju.

Još 2004. godine bio je potpisan sporazum između Italije i Bosne i Hercegovine na polju suradnje u oblasti kulture, ali on dugo nije bio ratificiran u parlamentima i nije bio operativan. Nastojanjima iz oba smjera, ovo se promijenilo i mi sada imamo situaciju da se godišnje iz budžeta izdvajaju određena sredstava koja će potpomoći realizaciju raznih kulturnih projekata u Bosni i Hercegovini. 

Zahvaljujući toj odluci dobili smo mogućnost i da se određeni stručnjaci iz ove zemlje educiraju na polju restauracije historijskih artefakata. U trenutku dok razgovaramo, jedan broj studenata i stručnjaka nalazi se na kursevima u Centru za restauraciju u Rimu koja će trajati mjesec dana. Otvaranje Centra za restauraciju pri Zemaljskom muzeju uveličat će i prisustvo ministra za civilne poslove Adila Osmanovića, a nakon toga počinju procesi restauracije koji će se odvijati po periodima i materijalima.  

Radiosarejvo.ba:  Aktivnosti Ambasade Republike Italije u našoj zemlji u velikoj su mjeri fokusirane na oblast kulture. Zašto je to tako? 

Corrias: Nekoliko milenija Italija je bliska s kulturom. Današnje generacije odrastaju u gradovima koji su bogati kulturnom baštinom, od koji su mnogi zaštićeni i pri UNESCO-u. Na razne načine mi pokušavamo doprinijeti razvoju kulture u Bosni i Hercegovini, kroz partnerski odnos. Dijalozi koji se vode o kulturi predstavljaju jedan "mekan" pristup do uspostave dijaloga, a ta nastojanja prenose se u druge segmente - politički, ekonomski, poslovni...

Radiosarejvo.ba: Na koji način će se razvijati priča u vezi s Ars Aevijem? Šta je to posjeta predsjednika Matarelle depou ove kolekcije ozvaničila?

Corrias: Mi nikada nismo prestali da razmišljamo o razvoju Ars Aevija,  ali i o razvoju kulture generalno:  Zemaljski muzej, muzički i kulturni događaji, sjetimo se samo gostovanja La Scale prošle godine. Kolekcija Ars Aevi koja je započeta u ratnom Sarajevu ima simbolični značaj jer predstavlja evropske vrijednosti. Ona ugošćuje djela internacionalnih umjetnika i predstavlja glas Evrope u BiH. Ona je jedan način kretanja ka Evropi. Italijanska vlada zalagala se da signalizira Briselu postojanje ove kolekcije, i dala svoj doprinos u stvaranju drugačije svijesti o potrebama njenog daljeg razvoja. Evropa sada finansira studiju izvodivosti izgradnje muzejske zgrade na osnovu projekta poznatog italijanskog arhitekte Renza Piana. Studija traje šest mjeseci i bit će završena do početka septembra, a studijska grupa bavi se svim onim što do sada nije bilo razmatrano na planu izgradnje muzeja. Obuhvata tri segmenta: očuvanje, održavanje i uspostavljanje dobrog menadžmenta kolekcije koji će omogućiti samoodrživost. Vrijednost ove faze projekta je 200.000 eura.       

Radiosarejvo.ba: S obzirom na to da smo već navikli da mjesec novembar širom BiH bude posvećen kulturi Italije, na kraju vas molimo da nam otkrijete i nekoliko detalja za predstojeći novembar. Šta ćemo to imati priliku da vidimo i čujemo tokom Mjeseca italijanske kulture

Corrias: I ovaj put mnogo različitih događaja. Između ostalog, to je suradnja dva orkestra - Sarajevske filharmonije i Simfonijskog orkestra pokrajine Venezia Friuli, i to na način da će sarajevski orkestar svirati u Italiji 24. novembra, a italijanski orkestar u Sarajevu 26. novembra. Program koncerta bit će veoma atraktivan, s obzirom na to da će se sastojati od klasične muzike i najljepših primjera italijanske filmske muzike. Bit će tu i jedan jazz koncert koji će zasigurno privući mlađu publiku. Posebno treba najaviti i biznis forum koji će se održati sredinom novembra.  

Radiosarejvo.ba:  Najljepša hvala za razgovor i za sve vaše napore na unapređenju kulture u Bosni i Hercegovini. 

Vezano: Filharmonica Della Scala u gradu na Miljacki: Srž baroka u danima kontemplacije 

Ambasador Italije u našoj zemlji ovih dana vodi intenzivne aktivnosti vezane za trajno unapređenje dviju kulturnih institucija - Zemaljskog muzeja i budućeg Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi.    

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije