Wigemark o protestima u Rumuniji: "A kad će se ovo desiti u BiH?"

Radiosarajevo.ba
Wigemark o protestima u Rumuniji: "A kad će se ovo desiti u BiH?"
Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavniku EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark prokomentirao je masovne anti-korupcijske proteste u Rumuniji nakon usvajanja zakona koji dekriminalizira ili smanjuje kaznu za korupciju u toj zemlji.

"A kada će se ovo desiti u BiH?", postavio je pitanje Wigemark na Twitteru sa linkom na proteste u gradovima u Rumuniji.

Protesti se održavaju povodom iznenadne odluke tamošnje vlade da dekriminalizira ili smanji kaznu za korupciju, zlopotrebu položaja ili sukob interesa, najčešća kaznena djela koja čine političari.

Iako je na dnevnom redu sjednice vlade bila samo projekcija budžeta za 2017. godinu, vlada je u utorak navečer usvojila zakon koji znatno potkopava borbu protiv korupcije u najkorumpiranijoj zemlji Evropske unije, javlja N1.

Demonstracije su održane u glavnom gradu Bukureštu, ali i u drugim većim gradovima Rumunije poput Temišvara, Cluja i Iasija. Slične skupove organizirala je i rumunska dijaspora u Briselu, Kopenhagenu, Parizu, Hamburgu, Londonu i Cirihu.

Blizu 20.000 demonstranata okupilo se na centralnom bukušetskom Univerzitetskom trgu i marširalo do zgrade parlamenta, a potom i do zgrade Ministarstva pravde.

“Država ne želi amnestije, ne legalizujte kriminal i lopovluk“, slogan je koji su demonstranti uzvikivali tokom protestne šetnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije