Viktor Orban za Bild: Nećemo prihvatati migrante jer su to muslimanski osvajači

Radiosarajevo.ba
Viktor Orban za Bild: Nećemo prihvatati migrante jer su to muslimanski osvajači
U intervjuu za njemački Bild, premijer Mađarske Viktor Orban nazvao je izbjeglice koje dolaze u Europu "muslimanskim osvajačima" i izjavio da njegova zemlja nema namjeru da ubuduće prihvata migrante.

"Željeli ste migrante, mi nismo", uputio je Orban poruku Njemačkoj koja je primila najviše izbjeglica.

Orban smatra da će priliv muslimanskog stanovništva dovesti do pojave "paralelnih zajednica“ unutar države.

"Mi ne smatramo ove ljude muslimanskim izbjeglicama. Mi ih posmatramo kao muslimanske osvajače", rekao je mađarski premijer i ponovio da Mađarska neće prihvatiti izbjeglice u budućnosti..

Orban je u intervjuu odbio tvrdnje da Mađarska uzima novac iz Europske unije, a odbija da to kompenzira prihvatom izbjeglica. 

"Kohezioni fond, koji koristi mađarska ekonomija, nije poklon. To je pravična ravnoteža kada otvorimo naše tržište slobodnoj konkurenciji, i nema nikakve veze s pitanjem izbjeglica", smatra Orban.

Krajem prošle godine Europska komisija tužila je EU sudu Mađarsku, Poljsku i Češku, jer su odbile da prime izbjeglice u okviru programa za relokaciju migranata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije