Venecija će od jula naplaćivati turistima ulaz u centar grada

Radiosarajevo.ba
Venecija će od jula naplaćivati turistima ulaz u centar grada
Foto: Pixabay.com / Venecija: Takse će donijeti do 50 miliona eura godišnje
Grad Venecija planira da od jula ove godine počne da naplaćuje “ulaznicu” za historijski centar grada svim posjetiteljima, tačnije taksu u iznosu od 2,5 do 10 eura, kako bi ograničio masovni turizam koji “guši grad”.

Mjera, koja se uvodi u okviru italijanskog zakona o finansijama, a koja je definitivno izglasana u subotu, predviđa da Venecija počne naplaćivati boravišne takse, čiji će iznos ovisiti o sezoni, svim posjetiteljima, bilo da provode noć u gradu ili samo prolaze kroz njega, prenosi site “20 minuta”.

Takva mjera već postoji na Lampeduzi i još nekim ostrvima. Prema prvim procjenama, te takse bi mogle donijeti Veneciji do 50 miliona eura godišnje.

Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro nedavno je poručio da će novim zakonom o budžetu gradskim vlastima biti odobrena naplata pristupa historijskom centru grada svim posjetiteljima, a ne samo onima koji dolaze na noćenje.

Brungaro je na Twitteru saopćio da će takse biti proširene na svakoga ko stiže u grad kako bi bilo “omogućeno bolje održavanje grada i čistoće” i kako bi “omogućili građanima Venecije da žive s više pristojnosti”.

Svake godine Veneciju posjeti oko 25 miliona ljudi, od kojih oko jedna petina provede noć u historijskom centru.

Posjetiteljima koji dolaze prenoćiti trenutno se naplaćuje mala suma za jednu noć, navodi agencija.

Brungaro je kazao da su troškove čišćenja i održavanja grada do sada plaćali samo građani Venecije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije