Veliki skok desničara na izborima za Evropski parlament

Radiosarajevo.ba
Veliki skok desničara na izborima za Evropski parlament
/ Ilustracija: Arhiv

Evropski savez naroda i nacija, desna evroskeptična koalicija koja je osnovana na inicijativu lidera italijanske Lige Matea Salvinija, mogla bi da se opasno približi tradicionalnim evropskim partijama po broju poslanika u Evropskom parlamentu, predviđanja su većine evropskih medija.

Projekcije portala Europe ellects pred evropske izbore, koji su počeli 23. maja i završavaju se sutra, pokazuju da će ta koalicija, u kojoj su i Nacionalni front Marin le Pen i Alternativa za Njemačku, sa trenutnih 37 skočiti na 82 poslanika.

Sve desne populističke stranke koje trenutno imaju 140 mandata, mogle bi da osvoje i do 180 mjesta u Parlamentu koji čini 751 poslanik, prenose agencije.

Prema trenutnim projekcijama, očekuje se da i u novom sazivu Evropskog parlamenta trenutno vodeće snage evropskog desnog i lijevog centra i dalje budu najbrojnije.

Najnovije procjene su da će trenutno najveća Evropska narodna partija i pored pada sa trenutnih 217 mjesta ostati najbrojnija sa očekivanih 180 poslanika.

Za njom slijede Socijaldemokrate sa očekivanih 149 poslanika, u odnosu na 188 iz postojećeg saziva, Alijansa liberala i demokrata sa 76 i Zeleni sa očekivanih 57 mjesta u novom sazivu.

Istovremeno se očekuje jačanje populističkih stranaka i stranaka krajnje desnice, ali bez značajnijeg uticaja na proces odlučivanja unutar Parlamenta.

Oko 404 miliona ljudi ima pravo glasa na izborima za Evropski parlament.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije