Ursula von der Leyen na čelu Europske komisije

Radiosarajevo.ba
Ursula von der Leyen na čelu Europske komisije
Foto: EPA-EFE / Ursula von der Leyen

Europski parlament je danas za predsjednicu Europske komisije potvrdio Ursulu von der Leyen, dosadašnju ministricu odbrane Njemačke.

Za Ursulu von der Leyen na čelnom mjestu Komisije glasala su 383 zastupnika, dok ih je 327 bilo protiv, a 22 suzdržano. Samo jedan listić je bio nevažeći.

Da bi mogla postati predsjednica Komisije, von der Leyen je trebala dobiti podršku apsolutne većine zastupnika, odnosno najmanje 374 glasa.

Von der Leyen je početkom ovog mjeseca Europsko vijeće, koje čine čelnici 28 zemalja Europske unije, predložilo za nasljednicu Jeana Claudea Junckera.

U obraćanju pred Parlamentom prije glasanja, istakla je da su klimatske promjene glavni problem s kojim se suočavaju Europa i svijet.

"Najveći izazov trenutno je da naša planeta ostane zdrava, to je najveća odgovornost naših vremena“, rekla je Von der Leyen te dodala kako želi da Europa postane prvi kontinent s nultom stopom emisije C02 do 2050. godine.

Von der Leyen je prva predsjednica Komisije. Politikom se počela aktivno baviti s 43 godine, a danas 61-godišnja Leyen je ujedno i prva žena na poziciji ministrice odbrane u Njemačkoj, koju je obnašala od 2013. godine.

Rođena je u Belgiji, a s 13 godina se preselila u Njemačku gdje je kasnije postala član Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Leyen je nekoliko puta pozivala na formiranje europske vojske, a radi se o osobi protiv koje je pokrenuta istraga pod navodima da su u njenoj kancelariji dugo vremena radili savjetnici koji nisu ministarsko osoblje.

Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Hanoveru, a majka je sedmero djece. Osim njemačkog, priča francuski i engleski jezik.

Mandat sadašnjem predsjedniku Europske komisije Junckeru ističe 31. oktobra, a Leyen bi ga trebala naslijediti već 1. novembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije