Austrija / Ukoliko putujete u Beč pročitajte ove važne informacije

04. 01. 2019. u 20:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 99

Nova godina donosi niz novina u Beču - od zabrane konzumiranja hrane u metrou, preko ograničenja za upis na određenim bečkim fakultetima, uvođenja policijske patrole na konjima

U javnom prijevozu u Beču od 15. januara stupa na snagu zabrana konzumiranja hrane u metro-liniji U6.

U početku neće biti izricane kazne za kršenje ovog pravila.

U prvoj polovini 2019. godine bečki prijevoznik Wiener Linien započinje redovan prijevoz autonomnim autobusima na šest stanica u novom naselju Jezerski grad Aspern.

Kada je riječ o saobraćaju, treba napomenuti također da će se ubuduće vožnja tzv. "koridorom života" ili koridorom namijenjenim za vozila hitne pomoći smatrati prekršajem koji će se upisivati u vozačku dozvolu.

Također je novost da se ukida ispit za vozačku dozvolu na turskom jeziku.

Zatim, od jula 2019. godine nova e-vozila morat će da puštaju akustične signale za upozoravanje. Razlog je bezbjednosni, jer su e-vozila pri malim brzinama veoma tiha tako da ih pješaci i vozači bicikla često ne čuju.

Na određenim fakultetima u Beču će u novoj godini broj mjesta biti ograničen. U pitanju su sociologija, kulturna i socijalna antropologija, hemija i političke nauke, kao i šumarstvo i drvna industrija na Poljoprivrednom fakultetu.

Starosna granica za konzumiranje cigareta u Austriji je sa 16 podignuta na 18 godina. Ta granica važit će i za korištenje nargile i elektronskih cigareta. Kupovina i konzumiranje žestokih alkoholnih pića bit će dozvoljeni tek od 18 godina.

Kada je u pitanju mobilna komunikacija u Beču počinje uvođenje 5G-mreže i prvi pametni telefoni već se pojavljuju na tržištu.

Također jedna od novina u glavnom gradu Austrije je da do kraja aprila 2019. godine traje obuka jahanja za policajce koji će patrolirati na konjima.

Nakon završene obuke na raspolaganju će biti 21 obučeni službenik i 12 konja koji će patrolirati najprije u parkovima na Dunavskom ostrvu i u okviru zabavnog parka Prater.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA