U EU se godišnje baci hrane u vrijednosti od 143 milijarde eura

Radiosarajevo.ba
U EU se godišnje baci hrane u vrijednosti od 143 milijarde eura
Foto: Pixabay / Nestala je svijest o vrijednosti hrane

Trećina proizvedene hrane iz cijelog svijeta godišnje se baci, uglavnom zbog prekomjerne kupovine u domaćinstvima te slabog razumijevanja značenja roka trajanja, ali i neprivlačnog izgleda voća i povrća koje se najviše odbacuje zbog čega je o problemu potrebno obrazovati mlade od najranije dobi, zaključak je konferencije "Čini dobro: Čuvaj hranu!" održane u četvrtak u Europskom parlamentu u Bruxellesu, prenosi Hina.hr.

"Nestala je svijest o vrijednosti hrane, o trudu i resursima potrebnim da se proizvede te se hrana baca u ogromnim količinama. Tu svijest je moguće vratiti kroz informiranje i obrazovanje, pogotovo djece", rekla je zastupnica Biljana Borzan (S&D) u četvrtak na konferenciji u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Hrvatska europarlamentarka je u četvrtak u saradnji sa francuskom zastupnicom Angelique Delahaye (EPP) i UN-ovom Svjetskom organizacijom za hranu (FAO), održala konferenciju na kojoj su predstavljeni podaci o količinama odbačene hrane u svijetu te školski program i pedagoški materijali razvijeni kako bi se među djecom i mladima razvila svijest o vrijednosti hrane.

Program FAO-a "Čini dobro: Čuvaj hranu!" pokusno je uveden u 18 škola u Italiji, Francuskoj, Belgiji i Engleskoj. Školski programi organizirani su za četiri dobne skupine od predškolske dobi do srednje škole koji uključuju predavanja, igre, vježbe i umjetničke aktivnosti kojima je cilj prevencija bacanja hrane, praksa za koju se smatra da će je djeca najbolje usvojiti u vlastitim kućanstvima i obiteljima, prenosi Hina.hr.

"Ključna aktivnost za pojedine grupe djece je educiranje porodice i vršnjaka o očuvanju hrane. Druge skupine potiče se na kuhanje. Ono što želimo učiniti je transformirati djecu i mlade iz prekomjernih potrošača u one koji brinu o očuvanju i smanjenju bacanja hrane", rekla je predstavnica iz FAO-a Rossa Rolle.

Prema podacima FAO-a, svake se godine u svijetu baci gotovo jedna trećina proizvedene hrane, odnosno 1,3 milijarde tona. Od toga se u Europskoj uniji baci oko 88 miliona tona, odnosno 173 kilograma po osobi, najviše iz domaćinstava.

Procjenjuje se kako time EU svake godine gubi oko 143 milijarde eura.

Istovremeno, smatra se kako je oko 821 milion ljudi hronično podhranjen te su siromaštvo i glad u stalnom rastu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije