U čemu je tajna najboljeg obrazovnog sistema u Evropi

Radiosarajevo.ba
U čemu je tajna najboljeg obrazovnog sistema u Evropi
U Finskoj djeca ne krenu u školu dok ne napune sedam godina, ali ono što se događa prije je najvažnije.

U Finskoj, čiji je sveobuhvatan školski sistem na vrhu rang-liste u Evropi u posljednjih 16 godina ne postoje žestoke debate o upravljanju školama i strukturi - troškovima, programima - koje manje-više opsjedaju sve druge evropske zemlje.

Škole u konačnici isporučuju akademski uspjeh pa je logično da je u svijetu porastao interes kako tačno to postižu. Finci će na ovo kazati da je temelj za dobar uspjeh u školi ono što se dešava prije polaska u školu, vjerovatno dok su budući učenici još u pelenama.

U Finskoj formalno obrazovanje počinje kasnije. Predškolsko obrazovanje, tj. boravak u vrtićima ne podrazumijeva matematiku, čitanje ili pisanje, djeca uopće nemaju dodir s time sve dok ne napune sedam godina i ne počne osnovna škola, piše Guardian.

Ono što podrazumijevaju finski vrtići jeste kreativna igra.

U Finskoj je sve "opuštenije": "Vjerujemo da djeca mlađa od sedam godina nisu spremna za školu", kaže Tina Marjoniemi, direktorica jednog vrtića u Helsinkiju.

"Ona trebaju vrijeme za igru i da budu fizički aktivna. To je vrijeme za kreativnost."

Glavni cilj predškolskog obrazovanja nije obrazovanje u formalnom smislu, nego promocija zdravlja i dobrobiti svakog djeteta. Dnevni boravak im pomaže da razviju društvene navike, da se nauče družiti s prijateljima i poštovati druge, da usvoje neke osnovne norma ponašanja, recimo da se samostalno odjenu. Službene smjernice također naglašavaju važnost razvijanja osjećaja radosti učenja novih stvari, obogaćivanja jezika i komunikacije.

Naglasak je na fizičkoj aktivnosti - najmanje 90 minuta djeca provode na otvorenom u igri.

"Vrtić u Finskoj se ne fokusira na pripremu djece za školu", piše finski stručnjak za obrazovanje Pasi Sahlberg. "Umjesto toga, glavni cilj je sigurnost djece i da su djeca sretni i odgovorni pojedinci."

Igra je ipak ozbiljan posao, barem za nastavnike jer djeci nudi vitalne vještine kako da uče. U vrtićima se vodi računa da se igra planira, tu je mješavina "slobodne igre" i usmjerene koju organiziraju nastavnici. Potrebno je stalno vrednovatir razvoj djeteta.

"To nije samo slučajna igra, to je učenje kroz igru", kaže Marjoniemi.

Pažljivo organizirana igra pomaže u razvijanju kvaliteta, kao što su raspon pažnje, upornost, koncentracija i rješavanje problema, koji mogu biti prediktori akademskog uspjeha više nego sposobnost da dijete čita i piše. Postoje dokazi i da kvalitetno učenje kroz igru pomaže i djeci iz ugroženih sredina u njihovu daljem usavršavanju i omogućuje da ne budu uskraćeni za "kulturni kapital" koji uživaju njihovi bogatiji vršnjaci.

Ono što je važno naglasiti jeste da je sistem u Finskoj dizajniran tako da svako dijete ima zakonsko pravo na visoko kvalitetnu predškolsku brigu. Za one s niskim primanjima naknade subvencionira država.

Smatra se da je vrijeme provedeno u predškolskim ustanovama najvažnije ta dalji razvoj i učenje.

Iako Finska, pa tako i obrazovanje, prolazi kroz najveće finansijske rezove u svojoj historiji, predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje kao temelj za dalje akademsko usavršavanje, nisu obuhvaćeni ovim rezovima.

Još jedna ideja duboko je prožeta u finskoj obrazovnoj misiji - radi se o ideji jednakosti koju smatraju od vitalnog značaja za ekonomski uspjeh i društvenu dobrobit.

Ovo i sveobuhvatan sistem socijalne sigurnosti i javnog zdravstvenog sistema čini da je Finska zemlja s najnižom stopom siromaštva djece u Evropi, i ujedno jednaod zemalja s najvišom stopom blagostanja.

Cilj je da svi napreduju zajedno, poručuju stručnjaci iz Finske.

Kako sve to funkcionira

Uspjeh sveobuhvatnog finskog školskog sistema je dobro poznata priča. Na prijelazu stoljeća, na veliko iznenađenja cijeloga svijeta, pa i Finaca, ova zemlja postala je globalni lider u obrazovanje.

Ispitivanja su pokazala da su finski učenici proizveli neke od najviših svjetskih rezultata u matematici, nauci i čitanju. Ovi rezulatat su blago opali, ali su i dalje najbolje rangirani u Evropi.

Tajna je u uzrastu od sedam godina, posvećenosti jednakosti i jednakim šansama koje isključuju izbor škole i formalno ispitivanje (do 18. godine), besplantim obrocima i dobrim profesorskim plaćama i kvalitetno obrazovanim profesorima.

Zvuči jednostavno...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije