Norveška će Finskoj za rođendan darovati planinu

Radiosarajevo.ba
Norveška će Finskoj za rođendan darovati planinu
Alamy/Guardian / Vrh Hálditšohkka, Finska
Norveška vlada razmatra pomjeranje granice kako bi svom nordijskom susjedu na poklon darovala planinski vrh koji bi postao najviši u Finskoj.

Šta darovati zemlji koja ima 188.000 jezera za rođendan?

Najviši vrh, svakako. 

Norveška vlada potvrdila je da za stogodišnjicu nezavisnosti Finske naredne godine razmatra pomjeranje granice kako bi ovoj nordijskoj zemlji poklonila planinski vrh koji bi bio njena najviša tačka. 

Kako kaže norveški premijer, postoji nekoliko formalnih poteškoća i još uvijek nije donesena konačna odluka, ali svi bi to željeli. 

Trenutno najviši vrh Finske je na 1.324 metra nadmorske visine i poznat je kao Hálditšohkka unutar Arktičkog kruga. 

Hálditšohkka je dio poznatog lanca Halti koji u geografskom smislu ima dva vrha - jedan norveški i jedan finski i zapravo je predloženo da Norveška da finski vrh Finskoj jer je trenutno u Norveškoj

" Vrh je divan poklon našoj sestrinskoj naciji", kazao je gradonačelnik Kåfjorda Svein Leiros, koji je s drugim lokalnim političarima pisao vladi u Oslu kako bi izrazili zadovoljstvo ovim planom. 

Začetnik ideje je penzionirani geofizičar i geometar Bjørn Geirr Harsson (78).

Finska će iduće godine proslaviti 100. godišnjicu nezavisnosti kada se oslobodila od Rusije 6. decembra 2017. godine. 

Javnost je oduševljena i u Finskoj i u Norveškoj, ali i drugim zemljama širom svijeta. Tu je i Facebook stranica koja prati ovu inicijativu.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije