Pobijedili su, ali nije gotovo: Pola miliona Rumuna na ulici traži ostavku Vlade!

Anadolija
Pobijedili su, ali nije gotovo: Pola miliona Rumuna na ulici traži ostavku Vlade!
Iako je Vlada Rumunije u nedjelju popustila pritisku građana, opozvavši kontroverznu odluku o oprostu korupcije, brojni građani Rumunije nastavili su s antivladinim protestima - pola miliona ljudi protestiralo je u nedjelju navečer u Rumuniji!

Više od 200 hiljada Rumuna, koji su u Bukurešt stigli iz različitih gradova ove zemlje, i u nedjelju je protestiralo protiv vlasti te zemlje, i isto toliko u pedesetak drugih rumunskih gradova.

Ispred zgrade Vlade u Bukureštu okupilo se na hiljade demonstranata koji su nosili zastave Rumunije, Evropske unije, NATO-a i SAD-a te održali proteste.

Okupljeni građani, koji su se organizirali putem društvenih medija, nosili su transparente na kojima je pisalo "Ne vjerujemo vam", "Banditska vlada", "Podnesite ostavku", "Želimo poštenu vlast", "Rumunija protiv korupcije" i "Ujedinjeni protiv Vlade".

Tokom protesta na kojima su poduzete opsežne mjere sigurnosti zatvorene su brojne ulice za saobraćanje vozila u blizini mjesta gdje se održavaju protesti.

Uprkos hladnom vremenu, od ranih jutarnjih sati protestima se pridružio veliki broj građana, kao i prethodnih dana. Zanimljivo je da su na nedjeljnim protestima, između ostalog, učestvovale i cijele porodice.

Prije ponoći demonstranti su se u grupama počeli razilaziti. Osim u Bukureštu, protesti su održani i u drugim većim rumunskim gradovima.

Premijer Rumunije ne želi podnijeti ostavku

S druge strane, premijer Rumunije Sorin Grindeanu je za Antena 3 kazao da su milioni građana izabrali sadašnju vlast, dodajući kako su zadobili povjerenje građana da provedu vladin program.

Napomenuo je i kako neće podnijeti ostavku jer, kako je kazao, postojeća situacija ne nalaže da napravi takav korak.

Podsjetimo, pod pritiskom demonstranata u nedjelju je povučena odluka vlade o amnestiji. Desetine hiljada demonstranata širom Rumunije protestirale su proteklih dana zbog vladinog nacrta o amnestiji i izmjenama Krivičnog zakona koji predviđa pomilovanje hiljade osuđenih po hitnom postupku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije