Za prosperitet / Tusk najavio: Europa će spremiti novu strategiju za zemlje Balkana

09. 03. 2017. u 23:41:00 Fena/Hina

Shares: 0

Europsko vijeće počelo je svoje zasjedanje, a kao jedna od najvažnijih tačaka ove sjednice postavljeno je pitanje političke situacije na zapadnom Balkanu.

Kako je ustvrdio predsjednik ovog vijeća Donald Tusk, napetosti u ovom dijelu Europe otele su se kontroli, djelimično i zbog uplitanja vanjskih faktora, koji nastoje destabilizirati te zemlje već neko vrijeme.

"Večeras ćemo razgovarati o zapadnom Balkanu, koji je ključan za Europu", rekao je Tusk nakon završetka prvog dijela samita EU-a, a prije radne večere na kojoj će se razgovarati o stanju na jugoistoku Evrope.

Tusk je najavio da će čelnicima država članica predložiti novu komunikacijsku strategiju prema tom području.

"Naša je poruka toj regiji jasna - EU će održati obećanje koje je dao u Solunu i potpuno je privržen održanju stabilnosti i prosperiteta te regije. Želim da čelnici potvrde europsku perspektivu zapadnog Balkana", rekao je Tusk, prenosi Hina.

Čelnici zemalja članica na samitu u Solunu u junu 2003. prihvatili su "Solunsku agendu za zapadni Balkan", dokument u kojem se potvrđuje europska perspektiva zemalja regije i u kojem su navedeni prioritetni koraci koje te zemlje trebaju poduzeti na putu prema EU.

Reizbor Donalda Tuska bila je prva tema samita EU-a. Nakon toga, čelnici su raspravljali o migracijama, ekonomiji, zapošljavanju.

Predsjednik Europske centralne banke Mario Draghi upoznao je čelnike s ekonomskim i fiskalnim kretanjima na nivou EU-a.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA