Tri brata po rođenju pronađeni nakon 20 godina: Razdvojeni zbog eksperimenta

Radiosarajevo.ba
Tri brata po rođenju pronađeni nakon 20 godina: Razdvojeni zbog eksperimenta
Tri blizanca razdvojena po rođenju, za čudan naučni eksperiment. To je priča o Eddyju Gallandu, Davidu Kellmanu i Robertu Shafranu.  

Priča počinje 1961. godine: Edi, David i Robert su rođeni na Long Islandu u New Yorku, ali se ubrzo razdvajaju u različite porodice, piše Il Messaggero.

Tako je 1980. godine kada je Robert ušao na koledž Sullivan County, ostao iznenađen da ima braću blizance.

Priča je kasnije završila u novinama: David i njegova majka koja ga je usvojila, na osnovu fotografija su shvatili da ona ima braću blizance koje nikada nije vidio. 

Robert i Eddy otkrili su kasnije da je njihovim slučajevima upravljala agencija Louise Wise Services. Kasnije je utvrđeno da su odvojeni zbog naučnog i sociološkog eksperimenta.

Počinitelji eksperimenta su bili psihijatri Peter Neubauer i Viola Bernard, koji su razdvojili na desetine blizanaca, uz doprinos upravo agencije Louise Wise Services

Dva doktora su htjeli da vide kako zrele osobe s istim genetskim nasljeđem rade u različitim sredinama. Nije slučajnost da su Eddy, David i Robert povjereni tri porodice različitih društvenih klasa.

Eddy je pao u depresiju i izvršio samoubistvo 1995. godine, dok je dr Neubauer umro 2008. godine a da se nikada nikome nije izvinio.

Iz ove agencije tvrde na važnost istraživanja, čiji rezultati neće biti objavljen do 2066. godine.

Dvojica preživjeli blizanaca, Robert i David, najavili su tužbu protiv agencije. U dobi od 57 godina donijeli su odluku da će starost doživjeti zajedno, bez doktora i eksperimenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije