Švicarci u nedjelju izlaze na referendum o televizijskoj pretplati

Radiosarajevo.ba
Švicarci u nedjelju izlaze na referendum o televizijskoj pretplati
Foto: Arhiv / Ilustracija
Švicarci se u nedjelju izjašnjavaju na referendumu o ukidanju televizijske takse što bi moglo dovesti do nestanka jedine nacionalne radiotelevizije (SSR) koja emitira na četiri jezika.

Većina je Švicaraca o toj popularnoj inicijativi koju je pokrenula omladina Liberalno-radikalne stranke već glasala dopisnim putem.

Televizijska taksa u Švicarskoj, zemlji koja broji 8,4 miliona stanovnika, jedna je od najskupljih u Europi i iznosi 392 eura.

U nekim europskim zemljama, poput Španije, ona ne postoji, dok je u drugima poput Nizozemske ukinuta ili je pred potpunim nestankom, kao u Belgiji.

Glasanje o taksi pomno će se pratiti u sjedištu federalne vlade jer se SSR, koji emitira na četiri službena švicarska jezika, finansira u visini 75 posto pretplatom. Koriste je također i 21 radijska stanica i 13 regionalnih televizija koje ispunjavaju uslove javnog servisa.

Ukupno 13.500 direktnih i indirektnih radnih mjesta dovedeno je ovim referendumom u pitanje, tvrde savezne vlasti.

"SSR će morati brzo prekinuti svoje aktivnosti ako glasači odluče ukinuti taksu", kazao je glasnogovornik Daniel Steiner, prenosi Hina.hr.

"Bilo bi nemoguće bez pretplate u maloj četverojezičnoj zemlji poput Švicarske imati audiovizualnu ponudu koja bi makar djelomično ispunjavala uslove javnog servisa kao sada", rekao je.

Oni koji su za ukidanje naglašavaju da će novac koji će građani uštedjeti omogućiti oslobađanje "velike kupovne moći" koja će se nanovo investirati u ekonomiju.

Ta je perspektiva oduševila glavnu stranku u Švicarskoj, Demokratski savez centra, jedinu koja je pružila podršku inicijativi.

Iza referendumske inicijative stoji naraštaj '''milenijalaca'' odrastao uz internet i njegove video platforme, koji ne mari mnogo za tradicionalnu televiziju.

Međutim, ako je suditi prema anketama, u svojoj namjeri ukidanja pretplate neće uspjeti. U odbranu televizije stali su mnogi poznati političari, sportaši, filmaši, čak i bankari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije