Svi osuđuju političara koji je Turke nazvao "jahačima kamila" i "ruljom"

Fena
Svi osuđuju političara koji je Turke nazvao "jahačima kamila" i "ruljom"
Vodeći njemački zvaničnici i čelnik turske imigrantske grupe u četvrtak su oštro osudili govor uglednog člana njemačke nacionalističke stranke koji je uvrijedio Turke.

Andre Poggenburg, regionalni čelnik antimuslimanske Alternative za Njemačku (AfD), nazvao je Turke "jahačima kamila" i "ruljom bez domovine s dvojnim pasošima koje više ne žele".

Gokay Sofuoglu iz turske zajednice u Njemačkoj izjavio je da pravni tim grupe priprema optužbe za diskriminaciju i poticanje na mržnju protiv Andrea Poggenburga.

"Krajnje je vrijeme da Nijemci uvide opasnost koja dolazi od desnice. Populizam eskstremne desnice u Njemačkoj još je u porastu i mi se moramo odmah baviti  tim", izjavio je  Sofuoglu za Associated Press.

Njemački ministar pravde Heiko Maas također je osudio govor i branio  tursku zajednicu u Njemačkoj, koja broji 4,4 miliona ljudi.

"Ko god diskriminira ljude na osnovu njihovog porijekla ili kulture mora se suočiti s optužbama za rasizam", izjavio je  Maas za medijsku grupu Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Dodao je da ogromna većina građana Njemačke s dvojnim državljanstvom "očigledno odlučnije stoji iza temeljnih zakona  zemlje nego iza takozvanih patriota iz AfD-a".

Njemački povjerenik za integraciju imigranata Aydan Ozoguz izjavio je da je Poggenburg svojim govorom pokušao da "otuđi djelove našeg stanovništva i da podstiče na mržnju".

Poggenburg je održao govor u srijedu navečer pred stotinama pristalica u Nentmannsdorfu u saveznoj državi Saksonija. Pristalice su uzvikivale "deportacija, deportacija"  nakon što je Poggenburg koristio vulgaran rječnik o turskim imigrantima.

Političari AfD-a izbrani su u njemački parlament  prvi put na nacionalnim izborima održanim u septembru prošle godine. Čelnici stranke u više navrata su dobili medijsku pažnju kada su uputili uvrede muslimanskoj zajednici u Njemačkoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije