Ovo je njemačka Marine Le Pen: Frauke Petry, predsjednica AfD-a, izaziva strah u Europi

Radiosarajevo.ba
Ovo je njemačka Marine Le Pen: Frauke Petry, predsjednica AfD-a, izaziva strah u Europi

Čak i kancelarka Angela Merkel kaže da se, nakon nedjeljnih izbora u tri pokrajine, više ne može ignorirati stranka Alternativa za Njemačku (AfD). Za jedne se radi o ksenofobičnoj, ekstremno desničarskoj partiji sa snažnim antimigracionim stavovima, dok predsjednica AfD-a Frauke Petry sebe i svoju stranku vidi kao "europske konzervativce".

Frauke Petry nije neobrazovana osoba, kakva se obično sreće uz desničarske ekstremiste. Naprotiv, 41-godišnja hemičarka iz Dresdena je članica Kraljevskog društva za hemiju (Royal Society of Chemistry RSC), autorica stručnih radova u najprestižnijim časopisima… 

Ipak, teško da bi Frauke Petry i AfD došli u prvi plan i izazvali strahove širom Europe da nije bilo izbjegličke krize. Stranka AfD, rastrgana unutrašnjim sukobima, skoro da je ugašena prije samo malo više od jedne godine. 

Danas slave dvocifreni postotak glasova u tri njemačke pokrajine, u Sachsen-Anhalt postali su čak druga politička snaga, samo malo slabija od CDU-a.

Uspjeh svoje stranke Frauke Petry ne želi pripisati zapaljivoj retorici niti skretanju Nijemaca udesno. 

"Za nas ne glasaju ekstremni desničari nego ljudi koji se ne boje iznijeti politički stav. Najviše glasova dobili smo od onih koji su apstinirali od prethodnih izbora", izjavila Petry je nakon izbornog uspjeha.

Sada najavljuje juriš na Bundestag. Na zaprepaštenje većeg dijela Europe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije