Šta izlazak Velike Britanije iz EU znači za BiH?

Lana Ramljak
Šta izlazak Velike Britanije iz EU znači za BiH?
N1 / Ilustracija
Maločas, na press konferenciji britanske izborne komisije, potvrđeno je – Velika Britanija napušta Evropsku uniju.

Podsjećamo, 52 posto njihovih građana – mahom starijih stanovnika sjevera Engleske i Walesa (London i Škotska glasali su za EU) – iskazali su da žele da njihova zemlja napusti evropsku zajednicu. Nedugo poslije, vođe eurofobnih partija Evrope, Marine Le Pen iz Franucske i Geert Wilders iz Nizozemske, poručili su kako su njihove države sljedeće i najavili kraj EU.

Šta ovo znači za našu zemlju, pitali smo političkog analitičara Adnana Huskića koji na početku našeg razgovora otkriva kako je lider britanskog UKIP-a Nigel Farage, prvi zagovornik Brexita, najavio Dansku, Austriju i Švedsku kao naredne zemlje koje bi trebale nastaviti proces dezintegracije EU.

„Nama ne odgovaraju ove situacije u Evropi. S jedne strane, nije dobro zato što EU gubi snagu koju je imala i teško će biti odgovoriti na neozbiljne argumente pojedinih bh. političara koji često govore - EU će se raspati dok mi uđemo. Sad će oni imati osnovu da to govore! EU je krenula unazad“, govori Huskić za Radiosarajevo.ba, podsjećajući pritom da su Velika Britanija i Francuska okosnica odbrambene politike EU.

Ovo znači, smatra naš sagovornik, da će se i sve manje pažnje posvetiti Bosni i Hercegovini: „Postavlja se pitanje – da li je ovo kraj EU? Hoće li se nastaviti? Šta će biti sa Škotskom, Katalonijom? Ne treba biti pretjerano negativan – može krenuti i u pozitivnom smjeru. Naprosto se nalazimo u situaciji da znamo izgleda pravni dio, ali politički je apsolutno nemoguće predvidjeti. Ovo je situacija bez presedana.“

Dakle, pravni proces i mučni pregovori koji se očekuju trajat će naredne, najmanje, dvije godine. Pravo pitanje je da li će oni taj proces uspjeti provesti do kraja – koji će biti sljedeći potez Škotske, koja je na nedavnom referendumu odlučila ostati u Velikoj Britaniji, isključivo zbog toga da ne izgube članstvo u EU.

Ulazimo u jednu turbulentnu fazu, tu nema spora. Ali zaista mislim da su jače pozitivne i progresivne snage u Evropi nego Farage, Wilders, Le Pen... i nadam se da će tako ostati.“

Najveći poraz Davida Camerona

„Referendum je pokrenula vladajuća stranka i ovo je bio projekt Davida Camerona, koji je obećao referendum ako pobijedi na izborima i zbog toga ga mnogi, s punim pravom, kritikuju. Pokrenuo je taj proces samo za što nije imao kontrolu nad pojedinim političarima, a onda je pokrenuo žestoku kampanju za ostanak. Jedna vrlo neobična kalkulacija. Ono što mu je kod škotskog referenduma uspjelo, ovaj put nije. Kako je ovo žestok poraz za njegovu administraciju, već sada čujemo brojne pozive da Cameron podnese ostavku. Ali, sumnjam da će se to desiti, jer bi negovo podnošenje ostavke značilo i otvaranje nove političke krize“, objašnjava Adnan Huskić za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije