Gotovo je: Velika Britanija napušta Evropsku uniju

Radiosarajevo.ba
Gotovo je: Velika Britanija napušta Evropsku uniju
Nakon što je prebrojana većina glasova Brexita, rezultat je sljedeći - građani Velike Britanije, njih 52 posto, glasali su za izlazak iz Evropske unije u historijskom referendumu.

London i Škotska, javlja BBC, većinom su glasali, ali glasovi sa sjevera Engleske odlučili su referendum. Wales i većina gradova izvan Londona glasali su za Brexit.

Da Velika Britanija napušta EU objavile su neke od najvećih medijskih kuća - BBC, Sky News, ITV, nakon što su prebrojani rezultati iz 339 od 382 izborne jednice.

Lider eurofobne partije UKIP Nigel Farage pozdravio je rezultate i nazvao dan britanskim „danom nezavisnosti“.

Prvi ministar Škotske Nicola Sturgeon, pak, poručio je kako su glasovi Škotlanđana pokazali da je jasno da oni žele ostati dio EU, pa pojedini političari navode kako bi ovo moglo značiti početak kraja Velike Britanije.

S druge strane, tržište je u „šoku“, pa je funta pala na najniži nivo, u odnosu na dolar, od 1985. godine.

Na referendum je izašlo 71 posto građana – više od 30 miliona ljudi je glasalo. Najveći izlazak od izbora 1992. Jedna anketa pokazala je da su mladi željeli ostati u EU, dok su starije osobe, njih više od 75 posto, glasale za izlazak.

Proces napuštanja Evropske unije trajat će za Britaniju od dvije do sedam godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije