Velika Britanija odlučuje: Ostati u EU ili krenuti svojim putem?

Radiosarajevo.ba
Velika Britanija odlučuje: Ostati u EU ili krenuti svojim putem?
/ Foto: Catholic Herald
Svi punoljetni građani Velike Britanije, koji su se registrovali za današnji referendum, naći će se pred šekspirovskom dilemom: ostati u EU ili ne?

Glasačka mjesta otvaraju se u osam ujutru prema srednjoevropskom vremenu - zatvaraju se u 22 sata, a na glasačkom listiću naći će se dvije opcije: "Remain" (ostanak) i "Leave" (izlazak iz EU).

Ankete pokazuju da su obje opcije poprilično izjednačene... Financial Times proveo je ispitivanje po kojem je 45 posto za Brexit, dok je 44 posto ispitanika za ostanak u EU. Bloomberg također prednost daje opciji izlaska iz EU, sa 44.8 posto u odnosu na 43.4 posto za ostanak u EU.

Ključan tas na vagi bit će glasovi 11.8 posto neodlučnih Britanaca, koji se i dalje dvoume.

Prethodnih mjeseci u Velikoj Britaniji vođena je žestoka i prilično prljava kampanja dvije struje. Jednu (onu za ostanak u EU) predstavlja premijer David Cameron , dok je vođa "Brexit tima" Boris Johnson, nekadašnji gradonačelnik Londona.

Cameron je, u nedostatku boljih argumenata, svoju kampanju mahom bazirao na zastrašivanju građana pričama o ekonomskoj nesigurnosti u slučaju Brexita, dok je Johnson pričao o "prosperitetu i novom, svježem vazduhu koji će biti udahnut u britanska pluća nakon oslobađanja od EU stiska". Kraljevska porodica odbila je komentirati Brexit.

Više evropskih čelnika uputilo je posljednja upozorenja Britancima da ne izlaze iz Europske unije.

"Posrijedi je budućnost Evropske unije", istaknuo je francuski predsjednik Francois Hollande, upozorivši da će odluka biti "neopoziva".

U slučaju izlaska, EU koji zabrinuto prati porast euroskepticizma, izgubit će jednu od namoćnijih članica, peto po veličini svjetsko gospodarstvo i stalnu članicu UN-ova Vijeća sigurnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije