Veliki pritisak / Soroševo Otvoreno društvo odlazi iz Mađarske

20. 04. 2018. u 08:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Fondacija Otvoreno društvo, milijardera i liberalnog aktivista Georgea Soroša, zatvorit će ured u Budimpešti i preseliti svoje istočnoeuropske aktivnosti u Berlin, prenosi austrijski list Die Presse.

Mađarski premijer Viktor Orban okrivljuje Soroša, milijardera rođenog u Mađarskoj, za niz problema u zemlji i svijetu. Stoga je "progurao" zakone o strogoj kontroli nevladinih organizacija nazvane "Stop Sorošu" koji su izazvali međunarodne kritike, podsjeća Reuters.

Ured Otvorenog društva u Budimpešti bit će zatvoren do 31. augusta i prvo preseliti u Beč, a potom u Berlin, piše Al Jazeera Balkans.

Reuters još nije uspio dobiti potvrdu te informacije od same fondacije.

Orban je zagovornik tzv. iliberalne demokracije, dok Soroš u svijetu promiče liberalne vrijednosti, navodi agencija.

Orban: Zaustaviti Soroša

Mađarski premijer nedavno je ponovio kako "neće stajati mirno dok ima onih koji provode planove Georgea Soroša", aludirajući na navodni Sorošev plan da "uvozi" migrante u Europu.

"Ako je potrebno, koristit ćemo sve jače i jače zakonsko 'oružje' da se izborimo s tim planom. Prvi korak u tome je zaustaviti Soroša", rekao je Orban.

Prema njegovim riječima, "svatko ko je preokupiran migracijama i migrantima morat će se prijaviti za nacionalnu sigurnosnu licencu kako bi mogao provoditi svoje aktivnosti".

Orban je poručio i da će sve nevladine organizacije morati biti transparentne po pitanju svojih finansija, a da će one koje to ne urade biti zabranjene, bez obzira na to koliko su moćne ili bogate.

Navodni 'Sorosev plan'

I ranije je Orban prozivao Soroša, te je i optužio Europski parlament da je počeo primjenjivati "Sorošev plan".

Po tom planu, kako navodi Orban koji je nekad bio Sorošev stipendist, američki bogataš mađarskih korijena koristi "predatorske nevladine organizacije" kako bi preplavio Europu migrantima i stvorio "transnacionalno carstvo".

Orban smatra da su migracije "dobar biznis" za Soroša, ali da bi bio još i bolji da Mađarska "nije digla galamu u vezi s time".

Nazvao je Soroša "špekulantom na čelu velike mafijaške mreže koja predstavlja prijetnju miru u Europi".

"Razlog zašto je on tako ljut na Mađarsku i mene jest to što stojimo na putu njegovog velikog plana i velikog biznisa. Soroš je objavio svoj program preseljenja migranata, finansira NVO i krijumčare ljudima", tvrdi Orban.

NEMA KOMENTARA