Selimović iz EP-a: Vrata EU za BiH neće još dugo ovako biti otvorena

Fena
Selimović iz EP-a: Vrata EU za BiH neće još dugo ovako biti otvorena
FOTO: Fena / Arhiv
"Svi u Europskoj uniji razumiju da Bosna i Hercegovina ima složeno uređenje, ali sam siguran da će BiH postati članicom EU, samo je pitanje kada, odnosno koliko će se predano raditi na ispunjenju tog cilj."

Švedski zastupnik u Europskom parlamentu Jasenko Selimović podvukao je da vrata EU za BiH nikada nisu bila više otvorena te da je sve do bh. lidera, dodajući da je od iznimnog značaja iskoristiti ovu priliku koja se možda nikada više neće ukazati, drugim riječima, presudno je da se što prije u Brisel dostave odgovori na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

"To je ono što se očekuje u EU, očekuje se da će BiH napraviti korak naprijed prema približavanju EU. Ako se ova šansa propusti vrata EU neće više biti na ovakav način otvorena za BiH još tako dugo", mišljenje je ovog evropskog parlamentarca porijeklom iz BiH.

Govoreći o načinu na koji će se dogoditi proširenje EU, smatra da ostaje da se vidi kako će se to dogoditi, ističući da je za komplicirano uređenje BiH djelomično kriv "zapadni svijet" jer su oni nametnuli Dejtonski mirovni sporazum koji je 1995. godine bio neophodan da bi se rat zaustavio, ali on je BiH poslije rata napravio potpuno neefikasnom i nefunkcionalnom.

"Zapad je svjestan svoje krivice i od nas neće tražiti da se BiH u suštini promijeni prije ulaska u EU. Uvjeti za priključenje bit će isti kao i kod svih zemalja i to su vladavina prava, borba protiv korupcije i stabilna država. Mora se pokazati da to postoji jer u EU su zemlje koje su u mogućnosti 'ponašati se' kao države, a siguran sam da BiH to može uraditi", pojasnio je Selimović.

U onom trenutku kada BiH postane članicom EU, kada se životni standard građana poboljša, Selimović ističe da će se tek tada moći pričati o tome kako treba ustrojiti BiH kada je u pitanju Ustav, ali o svemu tome može se govoriti tek poslije ulaska u EU.

Dodao je da se u EU ne raspravlja o onome što se obeća ili ne obeća, nego je samo važno ono što se ispuni ili ne, a obećani su odgovori na Upitnik EK i to se očekuje iz BiH, nazivajući još jednom trenutnu šansu historijskom te izražavajući nadu da su svi bh. političari, bez izuzetka, svjesni toga.

U intervjuu se osvrnuo na pomoć dijaspore BiH, naglasivši da uvijek postoje ljudi koji su i 20 godina nakon što su napustili svoju matičnu zemlju spremni pomoći BiH, ali za njega je problem neorganiziranosti u tom smislu.

On tvrdi da druge zemlje, koje stoje pred ovako velikim historijskim zadatkom, uspiju se organizirati tako da svi mogući kapaciteti budu usmjereni na taj cilj uključujući političare, sportiste, kulturne djelatnike, ali smatra da stepen organiziranosti bh. društva nije na zadovoljavajućem nivou.

Selimović, koji u Europskom parlamentu predstavlja Švedsku, kazao je da se u toj zemlji sve institucije sistema udruže u ostvarenju nekog važnog cilja od Vlade, do ambasada, ali i sportisti i kulturnjaci.

"Kada se nešto treba uraditi za BiH onda to rade dva ili tri čovjeka odnosno jedna grupa na jednog strani, druga na drugoj strani. To bi trebalo poboljšati i bolje se organizirati, jer ne može se zemlja 'provući' kroz ovako velike zadatke ako se za taj cilj ne angažiraju svi",  istaknuo je Selimović.

Kako je zaključio europski parlamentarac Jasenko Selimović, BiH će biti članicom EU i u to je potpuno siguran. To će se, kaže, dogoditi prilično brzo ukoliko svi organizirano budu radili na tome, ali ako se nastavi raditi neorganizirano i sporo bit će potrebno mnogo godina da se taj cilj ostvari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije