Brand: Ako Srbija hoće u EU, onda ne smije izvrtati činjenice o Mladiću

A. D.
Brand: Ako Srbija hoće u EU, onda ne smije izvrtati činjenice o Mladiću
Doživotno i genocid, dvije su najvažnije riječi jučerašnje presude Ratku Mladiću, iako bi obje, pored Srebrenice, bile opravdane i za drugih šest općina.

Rekao je to za Radiosarajevo.ba Michael Brand, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora njemačkog Bundestaga i jedan od najbiližih saradnika kancelarke Angele Merkel.

"Činjenica da je jedan brutalni masovni ubica pozvan na odgovornost pred međunarodnim sudom je veoma snažan signal. Ova presuda jača međunarodno pravo, a posebno je važna za žrtve. Porodice ubijenih poput majki Srebrenice ili bivši logoraši su pravi heroji, jer su se neumorno borili za istinu". kazao je Brand.

Kako kaže Brand, oni koji još uvek slave ratne zločince poput Mladića mogu se smatrati zaostalim, njima nema napretka.

"Dovoljno govori i to da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastavlja relativizaciju krivice i danas, nakon ovakve istorijskog presude. Srbija mora preuzeti odgovornost, posebno ako želi da se pridruži pravnoj i vrijednosnoj zajednici, kao što je EU. To Njemačka više ne smije ignorirati, takvu politiku ignoriranja. Poslije dva zločinca, Mladića i Karadžića, pred pravdu se moraju dovesti i manji mladići i karadžići", istaknuo je Brand.

Ističe da je u BiH, Hrvatskoj, a posebno u Srbiji potrebno izgraditi pravilan odnos prema genocidu, pravilno posmatranje.

"Lov na vještice odnosno haranga na dobitnicu Nobelove nagrade Herthe Muller što su nedavno pokazali srbijanski mediji jasno pkazuje šta je problem i kako se još uvijek prešućuju činjenice koje se vežu za zlodjela počinjena u ime srpskog naroda", kaže Brand.

Podvlači da ova politika s "duplim licem" neće funkcionirati. Mira bez istine neće biti.

"Nakon što je Europa propustila da spriječi genocid, sada moraju Berlin i Brisel konačno zauzeti dosljedan stav", zaključio je ovaj njemački političar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije