Nevjerovatno / Satelitski snimci pokazali: Blokada zbog COVID-19 očistila zrak nad Europom

30. 03. 2020. u 07:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 74

Od uvođenja mjera ograničavanja kretanja i aktivnosti zbog koronavirusa, u urbanim područjima diljem Europe smanjen je nivo zagađenosti zraka, pokazuju u ponedjeljak najnovije satelitske snimke.

Snimke satelita Sentinel-5 pokazuju da je u razdoblju od 5. do 25. marta u velikim gradovima, među kojima u Briselu, Parizu, Madridu, Milanu i Frankfurtu, zabilježeno smanjenje prosječne razine štetnog azotovog dioksida u usporedbi s istim razdobljem godinu ranije.

To se poklapa s uvođenjem mjera ograničenja cestovnog prometa, najvećeg izvora azotovog dioksida, i smanjenjem proizvodnje u fabrikama koje ispuštaju štetne plinove u velikom broju europskih zemalja uslijed pandemije koronavirusa.

Nove snimke, koje je objavila Europska svemirska agencija (ESA) a analizirao Europski savez za javno zdravstvo (EPHA), pokazuju smanjenu gustoću plina azotovog dioksida, koji može uzrokovati respiratorne probleme i rak.

Dnevne vremenske prilike mogu utjecati na razinu zagađenosti atmosfere, pa satelitske snimke uzimaju 20-dnevni prosjek i zanemaruju podatke uzete za oblačnih dana.

Podaci Europske agencije za okoliš (EEA) pokazuju sličan trend u razdoblju od 16. do 22. marta. U Madridu, prosječna razina dušikovog dioksida pala je za 56 posto na sedmičnoj razini nakon što je španska vlada 14. marta zabranila sva putovanja osim apsolutno nužnih.

EPHA ističe da ljudima koji žive u zagađenim gradovima prijeti veća opasnost od zaraze covid-19, jer produljena izloženost zraku loše kvalitete može oslabiti imunološki sustav.

Kina je u februaru, kada je vlada uvela stroge mjere ograničenja kretanja radi suzbijanja epidemije koronavirusa, također zabilježila pad razine zagađenja dušikovim dioksidom u gradovima.

Zagađenost zraka uzrokom je oko 400 hiljada preuranjenih smrti svake godine u Europi, podaci su EEA-e.

 

NEMA KOMENTARA