Prvi grad na svijetu koji će štetne emisije gradskog prevoza spustiti na nulu

Radiosarajevo.ba
Prvi grad na svijetu koji će štetne emisije gradskog prevoza spustiti na nulu
Pixabay / Ilustracija
Oslo, London i Amsterdam predvode velike svjetske gradove u smanjenju emisije štetnih plinova gradskog prevoza, pokazala je studija londonskog Centra za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR).

Europski gradovi zauzeli su osam od prvih deset mjesta u istraživanju provedenom u 35 svjetskih velikih gradova, piše Hina.

"Oslo će postati prvi grad u svijetu koji će štetne emisije gradskog prevoza doslovno spustiti na nulu", kaže se u izvješću CEBR-a. Gradskim vlastima cilj je to ostvariti do 2030. godine.

Vozovi, tramvaji i autobusi u norveškoj prijestolnici već i sada uglavnom voze na hidroelektričnu energiju, a Norveška ima najveći postotak električnih automobila na prometnicama u svijetu.

Drugoplasirani London "možda nije svim stanovnicma primjer 'zelenog' grada", ali radi se o metropoli čiji se građani najviše koriste javnim gradskim prevozom i energetski su među najštedljivijima u svijetu.

"London se nepravedno smatra maglovitim, mračnim gradom", kaže naučnica u CEBR-u Nina Skero. Grad ujedno planira smanjiti emisije stakleničkih plinova za 60 posto do 2025. godine.

Amsterdam je visoko na popisu jer je više od ijednog drugog grada učinio na promovisanju vožnje biciklima.

Na listi slijede Kopenhagen, Pariz, Cirih, Tokio, Berlin, Minhen i Seul.

Na dnu su Kairo, Nairobi, Mumbai i Istanbul.

'Najzeleniji' grad u Sjedinjenim Državama je San Francisco, ukupno 14. na popisu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije