Prekretnica na sudu: Poslodavac vam mora javiti da vam čita mail

Radiosarajevo.ba
Prekretnica na sudu: Poslodavac vam mora javiti da vam čita mail
0 / Ilustracija
Kompanije moraju osigurati da su zaposlenici svjesni toga da uprava provjerava njihovu elektronsku poštu koju koriste za rad, odlučio je Europski sud za ljudska prava u presudi koja predstavlja prekretnicu.

U presudi u slučaju privatne tužbe muškarca koji je dobio otkaz prije deset godina zbog toga što je koristio elektronsku poštu u privatne svrhe kako bi razgovarao sa svojom porodicom, suci su utvrdili da su rumunjski sudovi propustili zaštititi privatnu prepisku Bogdana Barbulescua jer njegova kompanija nije prije toga dala na znanje da se prati njegova prepiska.

Kompanija je podastrla ispise njegovih privatnih poruka bratu i zaručnici putem Yahooa kao dokaz kršenja kompanijine zabrane korištenja maila u privatne svrhe, prenosi Hina.

Europski sud u Strasbourgu presudio je s 11 glasova prema 6 da su rumunjski suci, podržavajući poslodavca, propustili zaštititi Barbulescuovo pravo na privatni život i prepisku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije