Predsjednički izbori: Kusturica poručio Česima da glasaju za islamofoba Zemana

Radiosarajevo.ba
Predsjednički izbori: Kusturica poručio Česima da glasaju za islamofoba Zemana
U Češkoj se danas završava drugi krug predsjedničkih izbora, a u trci su aktuelni predsjednik Miloš Zeman (73) i protivkandidat Jirži Drahoš (68).

Zeman, koji je u prvom krugu glasanja prije dve nedelje osvojio najviše glasova od ukupno devet predsjedničkih kandidata zalaže se za bliže odnose sa Rusijom i Kinom dok je Drahoš naklonjen EU.

Mnogi na izbore gledaju kao na referendum na kojem se građani izjašnjavaju o Zemanu, bivšem premijeru lijevog centra koji je napravio oštar zaokret ka desno snažnom islamofobičnom retorikom, prenose agencije.

U izbore se umiješao i "praški đak", slavni režiser Emir Kusturica koji je Česima preporučio da glasaju za Zemana. 

"Česi su mudar narod koji će glasati za čovjeka koji je otkrio jednu od najvećih istina u vezi s Istokom. Kada velika kompanija, transkontinentalna dođe u Češku ili u Srbiju, doveze tehnologije ali sve što se uradi više odlazi od češkog naroda. To je ekonomska nepravda koju je Zeman vidio. I vidi to ispravno. Kad god sam ga gledao, mislim isto o današnjem svijetu", kazao je Kusturica u video razgovoru koji tokom ovog drugog kruga predsedničkih izbora, u petak i danas u Češkoj objavljuje češki alternativni portal Parlamentnji listi. 

Kusturica je kazao da iako su mnogi ljudi glupi, nekako se na izborima odluče ipak kako treba i poručio da je on Čeh da bi glasao za Zemana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije