Kusturica: Nikad više u Sarajevo, tamo zaboravljaju da su pisali ćirilicom

Radiosarajevo.ba
Kusturica: Nikad više u Sarajevo, tamo zaboravljaju da su pisali ćirilicom
Poznati srbijanski režiser Emir Kusturica ovih dana je dao intervju za beogradski tabloid Kurir u kojem se, po običaju, bavio globalnim temama – Katalonijom, Bregzitom, ISIL-om, multikulturalizmom...

Na kraju se bivši Sarajlija dotaknuo i rodnog grada. Na pitanje hoće li se ikad vratiti u Sarajevo, Kusturica je odgovorio:

"Nikada. Neću zbog toga što postoje nepremostive ideološke razlike koje orijentalnom vještinom oni uspjevaju da prevedu na jezik moje sklonosti ka nekakvoj agresivnoj Srbiji, zaboravljajući da su im i Turci i njihovi preci pisali ćirilicom do prije 50 godina. I, što tamo još postoji ta ista ideja da su tri naroda okrenuta na tri strane, da su im mržnje bliske a ljubavi daleko i utoliko ja mislim da ja sa svojim ideološkim uvjerenjima ne pripadam tamo."

Zanimljivo da Kusturica priznaje da su ljudi u Sarajevu propatili u ratu, ali...

"To je narod koji je takođe propatio taj rat, sad uopšte ne govorim zašto nije prihvaćena ruka koja je dolazila iz Srbije po kojoj bi taj rat bio izbjegnut, to nije moja stvar, to će biti stvar historije, ali, ja mislim da ja ne pripadam nekom ko je od tog rata napravio snažnu ideologiju i ko je zapravo objektivno patio bez vode, bez struje, bez ičega. Svi ovi koji su se vratili, zapravo su se ogrebali za jedan status a ja držim do sebe pa i do njih na neki način i utoliko se tamo nisam pojavljivao niti ću", izjavio je Emir Kusturica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije