Kusturica: Otkud predsjednica Hrvatske na godišnjici oslobođenja Auschwitza

Radiosarajevo.ba
Kusturica: Otkud predsjednica Hrvatske na godišnjici oslobođenja Auschwitza
Srbijanski režiser Emir Kusturica dao je intervju za Russia Today (RT) u kojem je, umjesto o filmu, najviše riječi bilo o politici.

Kusturica je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin "važan za cijeli svijet".

"Pozdravljam aktivnosti Vladimira Putina koji podiže s koljena Rusiju nakon Jeljcinove ere. Ljudi u Rusiji su ponosni na svoju historiju i, što je najvažnije, kulturu", objasnio je Kusturica.

Posebno je izdvojio Putinov dekret o zabrani proizvodnje GMO-hrane što je ocijenio "herojskim činom" i doprinosom razvoju poljoprivrede u Rusiji.

Zanimljivo je Kusturičino razmišljanje o događajima u Ukrajini.

"O događajima u Ukrajini ne znam mnogo, ali ono što znam, slično je situaciji u bivšoj Jugoslaviji. Destruktivni duh ne dolazi od onih koji žele spasiti svoju domovinu. Victoria Nuland (američka diplomantica) javno je izjavila da je bilo potrebno uvući Ukrajinu u stanje haosa, a za to je izdvojeno 50 milijardi dolara. Događaji u svijetu dokazuju da kapitalističke zemlje klize u pravcu fašizma, a ne možemo podržati ljude koji dijele poziciju nacista. Kako objasniti činjenicu da Rusija nije bila pozvana na svečanost u čast godišnjice oslobođenja Auschwitza, dok je poziv dobila čak i predsjednika Hrvatske, u ratu marionetske zemlje kojom su vladali nacisti", pita se Kusturica.

Na mliječnom putu – posljednji film Emira Kusturice, u kojem glumi i Monica Bellucci – osvojio je Grand prix na festivalu u Sevastopolju, anektiranom dijelu Ukrajine. Za 23. juli na Jalti, također na anektiranom Krimu, zakazan je koncert Kusturičinog banda, pa se postavlja pitanje boji li se novih sankcija zapada.

"Ne bojim se sankcija. Život ima smisla samo ako imate slobodu da učinite ono što želite. Cijeli život sam djelovao po svom nahođenju. U toj situaciji, vjerojatno bih volio da se sankcijama kažnjavaju oni koji drže koncerte, na primjer, u New York ili Washingtonu, tamo gdje je osmišljeno toliko ratova. Dovoljno je spomenuti ubistva Gadafija i način na koji su SAD u posljednjih 20 godina opustošile mnoge zemlje širom svijeta. Dakle, ako protiv nekoga i treba uvesti sankcije, to treba učiniti protiv onih koji su podržali mjesta rođenja najodvratnijih stvari, uključujući i rat", rekao je Emir Kusturica u intervjuu za Russia Today.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije