Predsjednica SPD-a podnijela ostavku: Njemačkoj prijeti pad vlade?

Radiosarajevo.ba
Predsjednica SPD-a podnijela ostavku: Njemačkoj prijeti pad vlade?
EPA / Bundestag

Predsjednica Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) Andrea Nahles najavila je da će podnijeti ostavku zbog prošlosedmičnog neuspjeha na evropskim parlamentarnim izborima, javlja Anadolija.

Nahles je kazala da će sutra i službeno podnijeti ostavku na funkciju predsjednice SPD-a, partije koja je koalicioni partner njemačke kancelarke Angele Merkel.

Ona je također najavila da će u utorak podnijeti i ostavku na funkciju šefice SPD-ovog kluba zastupnika u Bundestagu kako bi omogućila proces izbora novog lidera SPD-a.

Ova situacija mogla bi dovesti do pada njemačke vlade. Naime, SPD će izabrati novog čelnika koji će najvjerovatnije doći iz frakcije koja se i prije godinu dana protivila novoj velikoj koaliciji SPD-a i Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Mediji pišu da je jedan od razloga za to taj što mogući novi predsjednik stranke Olaf Scholz, vicekancelar i ministar finansija, smatra da ne treba nastaviti sa velikom koalicijom.

Socijaldemokrati su na evropskim izborima završili kao treća najjača stranka u zemlji, iza demohrišćana i Zelenih.

SPD je na prošlosedmičnim izborima za Evropski parlament ostvario najlošiji rezultati ikada, što je izazvalo nezadovoljstvo i burne rasprave unutar te političke opcije.

Socijaldemokrate su na evropskim parlamentarnim izborima osvojile 15,8 posto glasova, a na prethodnim izborima prije pet godina su imali podršku 27,3 posto birača.

Nahles je na čelo SPD-a izabrana u aprilu prošle godine, a danas je pozvala sve u partiji da konstruktivnim djelovanjem pomognu u izboru novog šefa partije i ne dozvole eskalaciju nesuglasica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije