Porast biciklističkog saobraćaja u Beču za šest posto

Radiosarajevo.ba
Porast biciklističkog saobraćaja u Beču za šest posto
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo / Beč: Šest posto više korisnika bicikala
Planovi za povećanje udjela biciklizma u saobraćaju u Beču uspjeli su u 2018. godini – šest odsto više korisnika dvotočkaša zabilježilo je svih 14 automatskih brojača u gradu.

Tri brojača izbrojala su više od milion biciklista.

Na bulevaru Opernring, ulici sa najfrekventnijim biciklističkim saobraćajem, postavljen je novi rekord sa više od 1,6 miliona biciklista.

Brojač sa najvišim porastom imao je plus od deset odsto u ulici Argentinierstraße koja povezuje Glavnu željezničku stanicu i centar, saopćio je Odjel za odnose s javnošću Grada Beča Eurocomm PR.

Dan kada se u Beču najviše vozilo biciklo bio je 5. juni, Svjetski dan zaštite okoliša. 

Korisnici bicikla u svakodnevnom prevozu u 2018. godini prkosili su svim vremenskim prilikama, na primjer visokim temperaturama tokom 37 dana kada je mjerena temperatura viša od 30 stepeni.

Lani je tokom 54 dana bio prisutan mraz, a snijega je na ulicama bilo 30 dana i 152 dana s padavinama.

Agencija za mobilnost, koja je zadužena za biciklistički saobraćaj i pješačenje, ponosna je na nove rekorde i napominje da je biciklo jedino prevozno sredstvo s nula emisija.

Ova gradska agencija će i u 2019. godini raditi na popularizaciji biciklizma s fokusom na predškolsku djecu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije