Otkrivena višečlana banda iz BiH: Krali sve, od sefova do obojenih metala

Radiosarajevo.ba
Otkrivena višečlana banda iz BiH: Krali sve, od sefova do obojenih metala
/ Jedan od ukradenih sefova (Foto: Policija Göttingen)
Policija u njemačkom Göttingena otkrila je višečlanu bandu iz BiH koja je izvela brojne provale i druga kaznena djela širom Evrope.

Posljednja u nizu njihovih akcija desila se 7. augusta na bazenu u Hildesheimu. Kriminalci iz BiH ukrali su dva sefa s 8.000 eura, uglavnom u kovanicama.

Svjedoci su vidjeli sefove na prikolici zakačenoj za Peugeot. Narednog dana, prilikom rutinske kontrole, zaustavljen je Peugeot s prikolicom i sefovima, a tom prilikom uhapšeno je pet osoba iz BiH.

Ubrzo je policija pustila trojicu da bi njihovim praćenjem mogli doći do ostatka bande. Trud se isplatio: Otkrili su 20-članu bandu iz BiH koja je širom Njemačke izvršila više krivičnih djela, uključujući provale u stanove i automobile, obijanje poslovnih prostora, džeparenje, krađu priključnih vozila, obojenih metala, krivotvorenje dokumenata...

Ispostavilo da je banda iz BiH bila aktivna i u Francuskoj, zemljama Beneluxa, Italiji i Španiji.

Nakon završetka istrage izdato je 16 potjernica, a Matthias Schroweg, šef policije u Göttingenu, najavljuje pomoć kolega iz čitave Europe u pronalasku preostalih osumnjičenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije