Orban: Dobili smo značajnu bitku, ali ne i rat

Fena
Orban: Dobili smo značajnu bitku, ali ne i rat

Mađarski premijer Viktor Orban u petak je slavio, kako ju je nazvao, pobjedu na samitu Evropske unije, na kome su čelnici bloka odlučili o golemom sedmogodišnjem budžetu i planu oporavka od krize s koronavirusom. Ipak, priznao je da nije postigao svoj cilj o onemogućavanju povezivanja fondova EU s vladavinom zakona.

Mađarska i Poljska, dvije zemlje predvođene desničarskim populistima, u fokusu su interesa EU zbog briga da krše standarde EU sa zakonima i praksom koji prijete nezavisnosti pravosuđa i slobodi štampe, te bi se mogli suočiri sa sankcijama.

"Poljaci i Mađari osujetili su pokušaje ostalih da odlučuju o novcu koji bi trebao biti dodijeljen nama", izjavio je Orban u petak na državnom radiju o sporazumu EU vrijednom više od 1,8 triliona eura, čiji su najznačajniji korisnici Mađarska i Poljska.

Orban je na kraju samita izjavio da je "svaki pokušaj da se uspostavi veza između vladavine zakona i budžeta uspješno odbijena".

"Mi nismo dobili rat, ali smo jednostavno dobili veoma značajnu bitku", izjavio je Orban.

Sudeći po websiteu vijesti portfolio.hu, Mađarska može dobiti čak 52,8 milijarde eura od EU u sedmogodišnjem budžetskom periodu počevši od 2021. godine, odnosno oko 35 posto više nego u prošlom budžetu, prenosi Associated Press.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije