Orban otkrio spomenik Velike Mađarske: Uključeni dijelovi Hrvatske, Srbije, Slovenije

Radiosarajevo.ba
Orban otkrio spomenik Velike Mađarske: Uključeni dijelovi Hrvatske, Srbije, Slovenije

Mađarski premijer Viktor Orban ponovo je uzburkao duhove u regionu zbog mape "Velike Mađarske". On je otvorio spomenik na kojem se nalazi spomen-ploča sa mapom, na kojoj su i dijelovi Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Na spomeniku koji je Orban otkrio 4. juna na granici Mađarske i Slovačke povodom 100-godišnjice potpisivanja Trianonskog sporazuma nalazi se i spomen-ploča sa mapom Mađarske iz vremena prije raspada Austro-ugarskog carstva. Mapa obuhvata dijelove Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunije, Ukrajine.

Trianonski sporazum potpisan je ubrzo poslije Prvog svetskog rata u palati Trianon u Versaillesu, a njegovim odredbama je nakon raspada Austro-Ugarske mađarska teritorija smanjena za dvije trećine.

Na spomeniku su slovima od neruđajućeg čelika ugravirana imena ukupno 12.500 gradova, sela i općina koje su do 1920. godine pripadale Mađarskoj, odnosno Austro-Ugarskoj.

Orban provokativnim spomenikom, između ostalog, prisvaja cijelu Vojvodinu, a javnost u Hrvatskoj razbjesnilo je otkrivanje ploče s natpisom "Fiume - tengerre magyar" ("Rijeka – Mađarsko more").

Orbanova vlada platila je spomenik čak 16 miliona eura, za svečano otvorenje komponovana je posebna opera, a zvanicama su dijeljene i crne trake žalosti!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije